A rovat kizárólagos támogatója

A hosszútávú trend szerint folyamatosan emelkedik a kávé ára, amit egyrészt a kereslet növekedése indokol, másrészt a klímaváltozás miatti termesztési nehézségek – mondta a Világgazdaságnak Csóka Gyula, a Mocca Negra Zrt. vezérigazgatója.

A Világgazdaság mai számában a kávé tőzsdei árának gyors emelkedésével kapcsolatban a kávéforgalmazó vállalat vezetője megjegyezte, hogy a rövid távú ármozgásokat alapvetően a spekulációk mozgatják. Hozzátette, hogy Magyarországra féléves szerződések alapján hozzák be a kávét, így egy rövid távú árváltozás nem befolyásolja a kiskereskedelmi árakat.

A lap cikke szerint az amerikai árupiacon az arabica kávé ára 7,2 százalékkal emelkedett egy hét alatt a márciusi határidőre. A világ kávétermelésének nagyjából 70 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, azon belül is a Minas Gerais régió, ahol az elmúlt időszakban a történelmi átlag negyedének megfelelő csapadék hullott. Via MTI. 

Eltüntetheti a kávét a klímaváltozás

Eltüntetheti a kávét a klímaváltozás

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, eltűnhet a kávé a földről. Szakemberek szerint 2050-re az emelkedő hőmérséklet, a kártevők és a gombák miatt 50 %-kal csökkenhetnek a kávétermesztésre alkalmas mezőgazdasági területek.
A vadon termő növény 2080-ra teljesen eltűnhet a bolygó felszínéről a klímakutató intézet 2016 szeptemberi előrejelzése szerint.

A kávénövények eltűnése 120 millió emberre lehet hatással – mármint a kávét fogyasztókon kívül: a kávébab nagyjából ennyi lakosnak nyújt napi megélhetést, miközben hetven olyan ország van, amelynek iparában központi szerepet játszik a növény. A kávétermesztők többsége kisebb gazdaságokban termeli a kávébabot, ami azt jelenti, hogy igen érzékeny a piac változásaira, ez pedig felerősíti a klímaváltozás gazdasági hatásait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás