A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az elmúlt évtizedben évente átlagosan 21,5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát az időjárási jelenségek miatt, ami több mint kétszer annyi, mint azoknak a száma, akik a fegyveres konfliktusok és az erőszak miatt voltak kénytelenek elmenekülni az otthonaikból – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

„A menekültek, a belső menekültek és a hontalanok azok, akik a klímaváltozás frontvonalában vannak” – írja az UNHCR a Föld Napja alkalmából kiadott közleményben, amiben beszámol arról is, hogy ezeknek a menekülteknek a nagy része olyan körülmények között él, amik nem megfelelőek ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak az időjárási jelenségekhez.

Bangladesben például a következő monszunidőszakban heves esőzések és áradások sújthatják a rohingya menekültek táborait Cox’s Bazarban, emiatt a táborok lakói megint költözni kényszerülhetnek, miután nemrég a táborok területén kitört hatalmas tűz miatt kellett költözniük.

Több mint 1 milliárd ember él az éghajlati jelenségekkel kapcsolatos veszélyeknek kitett országokban, amiknek ráadásul rendkívül korlátozottak a kapacitásaik ahhoz, hogy helyre tudjanak állni egy esetleges természeti katasztrófa esetén – írja az UNHCR.

Az UNHCR szerint „az éghajlati vészhelyzet a korunkat meghatározó válság, és az emiatt kényszerűvé vált vándorlások a legsúlyosabb következményei közé tartoznak”.

Az éghajlatváltozás ezen kívül további olyan problémákat is súlyosbított, mint a szegénység, a bizonytalan élelmiszer- és vízellátás, illetve egyéb létfontosságú források hiánya, ami ismét további népességmozgásokhoz vezethet. Az UNHCR arra kérte a kormányokat, hogy hozzanak intézkedéseket az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében, és nyújtsanak fokozottabb védelmet és segítséget a természeti katasztrófák miatt otthonukat elhagyni kényszerülőknek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás