Hirdetés

Kiderült, hogy az Ausztráliában élő örvös papagájok szárnya az 1970-es évek óta fél centivel nőtt. Dylan Korczynsky, a Notre Dame Egyetem professzora azt állítja, hogy ennek a klímaváltozás az oka.

Korczynsky a nyugat-ausztráliai Fremantle városában megrendezett ökológiai konferencián ismertette kutatási eredményeit.
– A klímaváltozással, vagyis a hőmérséklet emelkedésével növekszik a szárny hossza, hogy a madarak jobban tudjanak védekezni a hőség ellen. Alkalmazkodnak a környezethez – mondja Dylan Korczynsky.

A tanulmány szerzői megvizsgálták a nyugat-ausztráliai múzeumban őrzött mintegy 50 ezer példányt, amelyek közül a legrégebbi 1904-ből származik. Kiderült, hogy a faj az utóbbi négy évtizedben változott a legtöbbet.

– Ezek jó részt kutatási célokat szolgáló példányok például Perth-ből meg Kalgoorlie-ból – mutatja Ron Johnstone, a Nyugat-ausztráliai Múzeum madártani gyűjteményének kurátora.  A kutatók azt mondják, hogy az örvös papagáj esetében megfigyelhető változás az úgynevezett Allen-szabályt követi, miszerint a rokon fajok, illetve populációk egyes testfüggelékei (pl. fül, farok, végtagok) a hidegebb éghajlati viszonyok felé haladva rövidülnek a test nagyságához viszonyítva.

– Kutatásunk eredménye is azt bizonyítja, hogy a környezet jelentős hatást gyakorol a fajokra, jelen esetben az örvös papagájra – magyarázza Dylan Korczynsky. A következő lépésként azt is megvizsgálják, hogy a világosabb sárgává váló tollazat is összefüggésbe hozható-e a klímaváltozással-írta az euronews.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás