Hirdetés
hvg hírlevél

Bár még mindig jócskán akadnak, akik tagadják, hogy gyorsan változna bolygónk klímája, egyre több a bizonyíték arra, hogy az emberi tevékenység miatt a légkörbe jutó szén-dioxid felmelegedést okoz, és ennek következtében megszaporodnak a szélsőséges időjárási jelenségek. Például a szárazságok, amelyek a Pó-folyó völgyét, az olasz rizstermelés központját sem kímélik.

Az egymást követő szárazságok miatt Európa gondjai is nőnek – az olaszok adják az EU-ban termelt rizs közel felét – s veszélybe kerül az egyik talán legnépszerűbb olasz nemzeti étel, a rizottó legfontosabb alapanyaga is. A világszerte közkedvelt fogáshoz a carnaroli classico nevű rizsfajta a legjobb – ez a változat jól tűri a magas hőfokon való főzést, miközben magába szívja az ízeket – ám ez a fajta különösen érzékeny a vízhiányra.
A kiszáradt szemek ketté törnek, így alkalmatlanná válnak a rizottókészítésre. Egyes gazdaságokban évek óta csak a termés harmada-negyede tekinthető jó minőségűnek.

A carnaroli classicót mintegy száz éve nemesítették – akkor egészen más volt a térség klímája – s most ugyan elkezdődött az új, rizottó-konform, ám szárazságtűrő fajták nemesítése, az eredmények még nem felelnek meg a várakozásoknak. Az aszály nem csak a rizottó-rizs fajtákat veszélyezteti, hanem a „köznapi” változatokat is. Már elkészült egy új fajta, a nuovo prometeo nevű fajta, ám a szakértők szerint ez nem alkalmas rizottó-főzésre.

Forrás és részletek: Így pusztítja el a klímaváltozás a biológiai sokszínűséget

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás