A rovat kizárólagos támogatója

A Burung Indonesia – a BirdLife partnerszervezete – munkatársai is részt vettek abban a csapatban, amely kamera csapdákkal igazolta, hogy a világon jelenleg élő legnagyobb gyík, a komodói sárkány, a Flores sziget nyugati részén is fellelhető.

Ez a felfedezés még sürgetőbbé teszi a BirdLife Partnerségnek azt a kezdeményezését, hogy formális védettséget szerezzen a Mbeliling fontos madár-élőhelynek (IBA), ahol a hatalmas gyíkoknak otthont adó erdők találhatók.

A komodói sárkány (Varanus komodoensis) sebezhető fajként szerepel az IUCN Vörös listáján. A kamera csapdák legalább 12 egyedet rögzítettek a Flores sziget Mbeliling erdőségében, amely a komodói sárkány fontos élőhelyeként számon tartott Komodo és Rinca nevű kis szigetekkel szemben helyezkedik el. Ezek a szigetek és a Flores sziget partjának egy szakasza a Komodo Nemzeti Parkhoz tartozik, amely a Világörökség része, de a Mbelilingben található IBA már a határain kívül található.

Csak 2004-ben fedezték fel a komodói sárkány élőhelyeit Flores sziget északi és déli partszakaszain, de a Burung Indonesia és mások kutatómunkája most az első bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy ezek a gyíkok a sziget nyugati részén is megélnek.

„Reméljük, hogy a felfedezés nagy nyilvánosságot kap és segíti törekvésünket, hogy védelmet szerezzünk ennek a pótolhatatlan, biológiai változatosságát illetően gazdag erdős területnek.” – mondta Irfan Saputra, a Burung Indonesia kommunikációs vezetője.

A BirdLife fontos madár-élőhelynek nyilvánította Mbelilinget , mivel olyan korlátozott létszámú veszélyeztetett fajok élnek ott, mint a kifejezetten veszélyeztetett aranyosarcú kakadu (Cacatua sulphurea), továbbá a szintén veszélyeztetettnek számító pirosfarcsíkú denevérpapagáj (Loriculus flosculus), a Monarcha sacerdotum és a floresi varjú (Corvus florensis).

Védettség hiányában a Mbelilingben található IBA-t letarolják és mezőgazdasági termőterületet hoznak létre, ami gyorsan kimerül, s további erdők kivágásához vezet. A BirdLife az IBA körül található 27 falu lakosaival együtt dolgozik azon, hogy a mezőgazdasági gyakorlatot fenntarthatóbbá tegye és organikus termelési eljárásokkal helyreállítsa és növelje a talaj tápanyagtartalmát, s ezáltal csökkentse az erdőkre nehezedő nyomást. A munkát a Danida, a Dán Nemzetközi Fejlesztési Segélyszervezet finanszírozta.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás