Hirdetés
Forrás: 24.hu

Csendben lenulláztak egy 30 milliárdos állami programot, a pénz egy magántőkealapban landolt. Néhány évvel a megalapításuk után a süllyesztőben végezték az állam által – eredetileg hosszú távra – életre hívott városi tőkealapok, amelyeket mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) megsegítésére, támogatására hoztak létre 2019-ben és 2020-ban. A cikkre reagált az érintett MFB Invest Zrt.

Nagy ígéret volt 3-4 éve, hogy városi tőkealapokat hoznak létre a helyi cégek támogatására, ehhez képest hat városból négyben semmi nem történt, most pedig az alapokat egy magántőkealapba olvasztották össze.

Tizenkét évre tervezték a városi tőkealapokat, amelyeket az állam 2019-2020-ban alapított, a céljuk az lett volna, hogy a helyi vállalkozásokat segítsék ezekből. Mostanra azonban nagy hírverés nélkül gyakorlatilag leállították ezeket, egy magántőkealaphoz helyezték át a keretet.  Hat város – Debrecen, Székesfehérvár, Kaposvár, Veszprém, Nyíregyháza és Pécs – tőkealapja, valamint az általános Vidékfejlesztési Tőkealap olvadt egybe a nem túl sokat mondó GloCap I. Gazdaságfejlesztési Magántőkealapba (pontosabban hivatalosan mindegyik másik bele a debrecenibe olvadt, majd az kapta meg ezt a nevet).

A 24.hu-nak az új alap kezelője azt elárulta, hogy 32 milliárd forint közpénzt helyeztek el ott. Ez a kezelő a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., amely nem állami, hanem magánkézben van, és az a Juhász Sándor vezeti, aki Mészáros Lőrinc több cégében is tisztségviselő volt korábban.

Az állami forrású városi alapok összesen 29 milliárd forint keretösszeggel indultak, és a polgármesterek és országgyűlési képviselők egymás után jelentették be a támogatás hírét a városukban. Kósa Lajos lelkesedése volt a legnagyobb, a fideszes politikus 2019-ben Debrecenben azt is beharangozta, hogy kezdeményezik a tőkealapok rendszerének kiterjesztését a megyei jogú városokra. A városi tőkealapok kezelését végző Focus Ventures Tőkealapkezelő Zrt. akkori vezérigazgatója, Benke Ákos szintén arról beszélt, hogy további városokban indulhat el a program. Erre azonban nem került sor, sőt – mint utóbb kiderült – a létrejött városi alapoknak sem sikerült széles körben támogatni a helyi vállalkozásokat.

A portál azt is kiderítette közérdekű adatigényléssel, hogy a hat város közül négyben, ahol meghirdették a városi tőkealapot, egyetlen vállalkozást sem támogattak ebből a keretből az elmúlt években. A kivétel a fideszes Debrecen és Székesfehérvár, ott összesen 1,62 milliárd forint értékben osztottak támogatást.

Figyelemre méltó körülmény, hogy a 32 milliárdból feltőkésített magántőkealapot nem az MFB saját alapkezelője vagy valamely más állami társaság kezeli, hanem egy magáncégre bízták a feladatot: a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-re.

Ezt a társaságot Juhász Sándor vezeti, aki több olyan cégben tisztségviselő volt korábban, mely Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségében áll vagy állt. A cégben igazgatósági tag Petti Csaba, a korábban bissau-guineai lakcímmel is rendelkező üzletemberről a Válasz Online írta meg, hogy üzletileg több ponton összeér a Bánki Erik fideszes képviselő köreihez sorolt Hungast közétkeztetővel. Pettié az Innova-X Befektetési Alapkezelő Zrt., amely az Innova-1 Járműipari Magántőkealapot irányítja, ami mellett az állami Eximbank 10 milliárd forinttal köteleződött el. Továbbá az igazgatóság tagja Tamási László, aki a kormányfő barátjaként ismert Garancsi István érdekeltségében álló cégeket vezet.

Ez a menedzsment határozza meg a jövőben 32 milliárd forint állami pénz sorsát. Azonban az, hogy ez konkrétan miként történik majd, a jelek szerint nem nyilvános. Az MFB Invest szűkszavúan azt közölte ezzel kapcsolatban, hogy „befektetési és portfóliómenedzsmenttel kapcsolatos döntéseiket autonóm módon, előre meghatározott befektetési politika és belső szabályzatok alapján, a hozam és a kockázatok professzionális mérlegelését követően hozzák meg.”


A cikkre ma reagált az MFB Invest Zrt., melyet szó szerint közlünk:

” Az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben indította tematikus vállalkozásfejlesztési tőkealapját, a Városi Alapokat, azzal a céllal, hogy a hazai nagyvárosok gazdasági működésének gerincét képező vállalatokat finanszírozzák, stratégiai partnerként tekintve az önkormányzatokra a gazdaság fejlesztésének érdekében végzett tevékenységük során.

A Nemzeti Tőkeholding 2023 januárjában hatályba lépett egységesített keretrendszere és szakmai kontrollja alatt megállapításra került, hogy a beérkező igények száma kevésnek, azok finanszírozhatósága korlátosnak bizonyult, ezért az alap kihelyezései az eredetileg meghatározott céloknak nem megfelelő számban és volumenben valósultak meg.

Az MFB Invest annak érdekében, hogy az állami szerepvállalást a piaci szereplők javára csökkentse, az alap zombi jellegét megszüntesse, annak hatékonyságát javítsa, a következő lépéseket tette.

Eltörölte az alapra vonatkozó, a nemzetközi befektetési gyakorlatnak sem megfelelő szűk régiós korlátokat, amivel a tőkebefektetésre alkalmas közép- és nagyvállalatok lehetséges körét országos szintre emelve kibővítette. A lépésnek köszönhetően innentől a korábbi 6 város közép- és nagyvállalatai mellett az ország bármely pontjáról juthatnak forráshoz a cégek.

A Városi Alapok teljesítményének javítása érdekében – szintén nemzetközi normákat követve – az állami forrású alap kezelését 2023. január 31-ei hatállyal olyan piaci alapkezelőre bízta, amely piaci társbefektetőkkel együttműködésben, továbbá piaci kondíciók szerint valósít meg tranzakciókat. Utóbbit független szakértő által készített tanulmánnyal (MEIP teszttel) is igazolni szükséges minden egyes befektetés esetén. Így a cikkben leírtakkal ellentétben fontos kiemelni, hogy a tőkebefektetés nem egy támogatás, hanem üzleti alapon, piaci hozamelvárásokhoz kötötten történik.

Az alap kezelését fenti elvek mentén a Global Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. végzi, aki rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges minden felügyeleti engedéllyel, tevékenységét a befektetési és alapkezelési területeken több évtizedes tapasztalattal rendelkező vezetőkre és szakértőkre támaszkodva hajtja végre. Az alapkezelő tevékenységének kereteit kötelezően követendő Kezelési szabályzat rögzíti, amelyet MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. ellenőrzött és elfogadott.

Az elmúlt időszak alátámasztotta, hogy az átalakítás sikeres, az alap aktivitása jelentősen fellendült, kihasználtsága mára időarányossá vált, jól teljesít, érdemben járul hozzá a hazai a vállalkozások fejlesztéséhez és megerősítéséhez, a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez.”

Nyitókép: Debrecen Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás