A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Világszerte 215 ezer gleccser kb. 158 ezer km3 jeget tartalmaz – ismertették a ETH Zürichi Egyetem és a svájci országos hókutató intézett, a WSL tudósai.

A kutatócsoport a korábbiaknál részletesebb műholdas adatokból dolgozott, ami lehetővé tette a pontosabb becslést. Az eredményeik szerint Ázsiában – beleértve a Himaláját, a Tibeti-fennsíkot és a közép-ázsiai hegységeket is – a korábban becsültnél negyedével kisebb a gleccserek mérete.

Daniel Farinotti, a tanulmány vezető szerzője szerint az új eredmények miatt azzal kell számolni, hogy az ázsiai magashegységekből az eddig véltnél hamarabb eltűnnek majd a gleccserek. (2 fokos átlaghőmérséklet-emelkedéssel számolva 2100-ig a gleccserek fele eltűnhet a Föld színéről, de ha mégis sikerülne 1,5 fokosra visszaszorítani a felmelegedést, 36 százalékuk így is megsemmisülne.)

A kutatók szerint a gleccserek kiolvadása miatt idővel csökkenhet az Indus folyó vízhozama, ami Kínából eredve Indián és Pakisztánon át 3200 km-es utat tesz meg az Arab-tengerig, de a több mint 2000 kilométert átszelő kínai Tarim folyó és a közép-ázsiai Aral-tó vízmennyisége is csökkenhet, és ez több 100 millió embert érint, akiknek vízellátását ezek a vízbázisok nyújtják.

Az említett ázsiai térségekben a nyári olvadás jelentette vízkészlet 24 százalékkal eshet vissza az évszázad végére a mai állapotokhoz képest. Farinotti ezt a különbséget „nyugtalanítónak” nevezte. További ázsiai gleccsereket is fel akarnak mérni, hogy még pontosabb becslésekhez juthassanak. 
 

A Himalája jegének harmada eltűnhet néhány évtizeden belül

A Himalája jegének harmada eltűnhet néhány évtizeden belül

A Himalája és a Hindukus hegység jégborításának legkevesebb egyharmada el fog tűnni a globális felmelegedés miatt az évszázad végéig – derült ki egy Katmanduban ismertetett új tanulmányból. Ez 1,5 méterrel növelné a globális tengerszintet.

Szakemberek szerint a kiterjedt gleccserei révén a Hindukus-Himalája régió a Déli- és az Északi-sarkvidék után a bolygó "harmadik pólusa". A katmandui Nemzetközi Hegyi Kutató- és Fejlesztőközpont (ICIMOD) munkatársa, Philippus Wester szerint azonban a globális felmelegedés átformálja a fagyos, gleccser borította hegycsúcsokat az Afganisztán, Banglades, Bhután, Kína, India, Mianmar, Nepál és Pakisztán területére kiterjedő régióban.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek