A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egyes korallpopulációk már rendelkeznek olyan genetikai variánsokkal, amelyek a melegebb tengervízben való élethez szükségesek. A szakértők szerint ezeknek a géneknek a terjedése segíthet a koralloknak a globális felmelegedés túlélésében.

„Kutatásaink szerint nem kell várni új korallmutációk megjelenéséig. A korallok védelme egyszerűen elkezdhető egyes populációk áthelyezésével, hogy így elterjedjenek a már létező genetikai variációk” – fejtette ki Mihail Matz, a Texasi Egyetem kutatója, aki munkatársaival a Science című amerikai tudományos lapban mutatta be a kutatás eredményeit.  A korallok kétféleképpen szaporodhatnak: ivartalanul és ivarosan, amikor a megtermékenyített petesejtből lárva alakul ki, amely letelepedve új kolóniát alapíthat. „A korall-lárvák mozognak az óceánban, de az ember is segíthet a gének terjesztésében, ha felnőtt korallok áttelepítésével felgyorsítja a folyamatot” – mondta Matz.

A korallzátonyok világszerte súlyosan károsodtak a tengerek felszíni hőmérsékletének emelkedése miatt. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő apró organizmusok, velük együtt maguk a korallok is elpusztulnak. Csak a világos mészváz marad, ezért hívják a tudósok a jelenséget korallfehéredésnek.

Néhány korall a többinél jobban tolerálja a megemelkedett hőmérsékletet, eddig azonban a tudomány előtt ismeretlen volt, mi áll a különbözőség hátterében. A szakértők kereszteztek az ausztrál Nagy-korallzátony melegebb vizeiben élő korallokat a hűvösebb területeken, mintegy 480 kilométerre délebbre élő rokonaikkal.

Genomikai eszközökkel kimutatták, hogy biológiai fejlődés eredménye a melegebb vízhez való alkalmazkodás. Kiderült az is, hogy ha északibb korallokat kereszteznek a déli, hűvösebb területeken élő korallokkal, akkor a melegebb vizekhez szokott északiak továbbadják utódaiknak a meleggel szembeni tolerancia képességét. „A felfedezés segít megérteni, milyen lehetőségeik vannak a koralloknak a melegebb vízhez való alkalmazkodásban” – mondta Line Bay, az Ausztrál Tengerkutató Intézet munkatársa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás