A rovat kizárólagos támogatója

A kormány kiemelt szempontnak tekinti a környezetvédelmet, így a gazdaság növekedését is fenntartható módon biztosítja – mondta az innovációs és technológiai miniszter tegnap Budapesten, az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti (ál Világ) kiállítás nemzetközi csarnokának megnyitóján. Palkovics László hangsúlyozta, hogy az innováció nem zárja ki a környezetvédelmi szempontokat, hiszen lendületet ad az alkalmazkodáshoz, amit a világ folytonos változása megkövetel.

Magyarország a legutóbbi kihívásokra is megtalálta a választ, hiszen gazdasági teljesítménye már az idei első félévben meghaladta a járvány előtti szintet, miközben a világgazdaság a becslések szerint csak 2022 végére lesz erre képes – fűzte hozzá.

A tárca vezetője a fenntartható belföldi növekedést elképzelhetetlennek tartja fejlett technológiára építő, magyar tulajdonú vállalkozások nélkül. Újítási készségük – mint mondta – ma még elmarad az elvárható szinttől, a kormány ezért kiemelten ösztönzi a vállalkozói együttműködéseket az egyetemekkel, kutatóintézetekkel.

A tudomány és a gazdaság együttes ereje jelentősen javíthatja a versenyképességet és az eredmények már látszanak, hiszen Magyarország a válság alatt is előrébb lépett a nemzetközi innovációs rangsorban – tette hozzá.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a kutatási-fejlesztési támogatások több mint a kétszeresükre nőttek 2010 óta, csak az idén 182 milliárd forint a keretösszeg. A növekedés fenntarthatóságáért sok kihívással kell megküzdeni, és ehhez bátor újításokra van szükség. A miniszter bízik abban, hogy a világkiállításból is születnek olyan ötletek, amelyek közelebb visznek a környezetvédelmi célokhoz.

Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (International Council for Game and Wildlife Conservation – CIC) alelnöke lenyűgözőnek nevezte a világkiállítást. Elismerően emelte ki, hogy a rendezvény a vadászatot nem önmagában, hanem mint a természetvédelem fontos eszközét mutatja be, amely hozzájárul az élővilág megőrzéséhez. A nemzetközi szervezet megtiszteltetésnek érzi, hogy részese lehet az erről szóló, három hetes szakmai rendezvénynek, a World Conservation Forum (WCF2021) programjainak a nemzetközi csarnokban – fűzte hozzá.

Philipp Harmer, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke, Habsburg-Lotharingia Károly főherceg, a világkiállítás fővédnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztos (b-j) a nemzeti színű szalag átvágásával megnyitja az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban 2021. szeptember 25-én. MTI/Illyés Tibor

Kovács Zoltán, a rendezvény megvalósításáért felelős kormánybiztos a WCF2021 létrehozását azzal indokolta, hogy szükség van a környezeti-ökológiai tapasztalatok, nézőpontok bemutatására a rendezvényen belül, hiszen – mondta korábbi szóvivői munkájára utalva – nem elég pusztán jól kitalálni, vagy megvalósítani valamit, el is kell tudni mindezt mondani.

Reményei szerint a következő három hétben a világkiállítás magyar és a külföldi vendégei is tartalmas előadásokat, eszmecseréket hallhatnak a környezetvédelemről, fenntarthatóságról, a megújuló természeti erőforrásokról és más kihívásokról. (MTI/Hírklikk)


Miközben az Orbán-kormánynak nincs zöld szakminisztériuma, csak a sok tekintetben ellenérdekelt Agrárminisztérium egyik jelentéktelen érdekérvényesítésű  államtitkársága foglalkozik pl. a természetvédelemmel. A kormány sikerpropagandájában a nagy zöld elközelezettséget reklámozza, a szomorú valóság az, hogy a vadászati ál “világ” kiállításra is 2,5 szer többet költenek, mint a 10 hazai nemzeti parkra összesen, arról nem is beszélve, hogy a fél országot (pl. nagy tavaink partjait) lebetonozzák, sokszor jogellenesen építik be.

Nyitókép: Palkovics László a Magyar Tudományos Akadémia, és a felsőoktatás hóhéra. Montázs: civilhetes.net

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás