Hirdetés

A Ferencvárosi Önkormányzat friss mérései bizonyítják, hogy olyan az emberi egészségre káros veszélyes hulladékok vannak az Illatos úti telephely pincéjében, amely anyagokkal a környék talajvize is szennyezett.  A Pest Megyei Kormányhivatal mégis levélben kérdőjelezte meg Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a veszélyes hulladék létezését és a szennyezés veszélyét.

A Greenpeace és Baranyi közös sajtótájékoztatót tartott, amelyben arra szólították fel a hatóságokat, hogy kifogások helyett óvják meg a környék lakóinak egészségét, és intézkedjenek a hulladék azonnali elszállításáról.

A Greenpeace szakmai részvételével a Ferencvárosi Önkormányzat tavaly év végén friss méréseket rendelt meg az Illatos úti telephely romos pincéjében lévő masszából, az azt borító folyadékból, valamint a pincéhez közel eső talajvíz figyelő kútból. A mérést végző Eurofins (Wessling Hungary Kft.) a mintákat 2022. november 30-án vette. A mérési eredmények szerint a szilárd masszában bár a korábbi, 2015-ben nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményénél kisebb koncentrációban, de  továbbra is egyértelműen, rendkívül magas koncentrációban van jelen a pincében található masszában az évtizedek óta betiltott HCH rovarirtószer.
Ennek ellenére a Pest Megyei Kormányhivatal 2022. október 20-án kelt, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek címzett levelében kijelentette, hogy az általuk a pincéből vett vízminta nem minősül veszélyes hulladéknak. A szilárd anyagot a kormányhivatal a közlés alapján nem vizsgálta, csupán vízmintát vizsgáltak. A Kormányhivatal érvelése szerint nem érintkezik a szennyezés a talajvízzel, egy általuk hivatkozott szakértői vélemény szerint így a szennyezés onnan nem jut ki. Ennek ellentmond, hogy a nyolc évvel ezelőtti mérésekhez képest csökkent a szennyező anyagok koncentrációja a pincében, ráadásul a pince melletti talajvíz figyelő kútjából vett mintában is ott van a HCH (a Ferencvárosi Önkormányzat vizsgálata szerint a határérték több mint kilencven szeresében).

„Ha csökkent a pincében a HCH mennyisége akkor vagy elszivárgott a talajvízbe és a talajba, vagy kisebb eséllyel elpárolgott a környék levegőjébe, és károsítja az ott dolgozók egészségét. Mindkét lehetőség a hulladék azonnali elszállítását indokolja” – hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Az Illatos úti telephelye pincéjének iszapja évek óta tiltott lindán rovarirtószert (gamma-HCH), alfa-HCH-t és béta-HCH-t tartalmaznak. Mindhárom anyag rákkeltő, az emberi szervezetben nem bomlik le, hanem felhalmozódik, és mérgezi a szervezet immunrendszerét. A friss mérések is azt mutatták, hogy az iszap porok még (681 mg/kg) DDT-t  is tartalmaznak. A régóta tiltott rovarirtó szintén felhalmozódik az élő szervezetekben és rák kockázatú. Az iszapban emellett számos egyéb kockázatos halogénezett szerves anyag, valamint arzén és higany is található.

illatos úti sajtótájékoztató Simon Gergő Greenpeace és Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere 2023 02 01 kép: Szeles András Greenpeace

A vonatkozó jogszabály szerint 50 mg/kg összes HCH feletti koncentráció esetén egy anyag POP (a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyag) hulladéknak minősül. Ilyen esetben a európai uniós rendelet alapján az ilyen anyagot „tartalmazó vagy ilyennel szennyezett hulladékot indokolatlan késedelem nélkül […] úgy kell ártalmatlanítani vagy hasznosítani, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyag tartalom biztosan lebontásra kerüljön vagy visszafordíthatatlan módon átalakuljon annak érdekében”. Az 50 mg/kg-os értékhez képest a pincében lévő iszapban a 2022. őszi Ferencvárosi Önkormányzati mérés 80 000 mg/kg feletti össze HCH értéket mért, ami nyilván azonnali intézkedést igényel.

A Greenpeace 2022. szeptemberében jelezte, hogy a pincében kiemelten veszélyes anyagok találhatóak. Októberben  az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkárságához, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságához is fordultak. A zöld szervezet akkor elmondta, hogy bár a magyar környezetvédelmi hatóságnak több mint hét éve van tudomása a romos pincehelyiségben tárolt veszélyes anyagokról, mégsem léptek semmit. A Greenpeace szerint ezzel a hatóságok veszélyeztetik a környezetet és a környéken dolgozók, élők egészségét is. A mérgek szabálytalan tárolása, valamint az, hogy egy olyan csődbe ment céget, illetve a felszámolót kötelezik a terület megtisztítására, ami nyilvánvalóan nem képes ezt a feladatot ellátni, sérti a hazánk által is ratifikált Stockholmi Egyezményt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás