Hirdetés
Forrás: lehetmas.hu

Milliárdos nagyságrendű az ebben az évben beálló rágcsálókár mértéke, amely így jelentős veszteségeket okoz a mezőgazdasági ágazatnak. Az legfőbb károkozó mezei pocok (Microtus arvalis) túlszaporodása főként a kisebb gazdálkodókat érintette, akik egy-egy birtoktesten gazdálkodnak. Náluk a rágcsálók egy-egy táblában akár 30-40%-os termésveszteséget is okoztak. A NÉBIH a Redentin használatának engedélyezésével nemhogy megoldást nem nyújtott, a problémákat még tovább súlyosbította.

Magasabb színvonalú és szélesebb látókörű mezőgazdasági szakigazgatás nélkül a kormány nem tudja segíteni az agrárszereplők életét.

A rágcsálók túlszaporodásának jelei már tavasztól érezhetőek voltak, azonban sem a kormányzati befolyás alatt álló Agrárkamara, sem NÉBIH, sem más mezőgazdasági szakigazgatási szerv nem hívta fel a gazdálkodók figyelmét erre a termelési kockázatra, így nem történtek védekező lépések a károk megelőzésre. Időben történő széleskörű tájékoztatással a hatékony védekezés feltételei pedig egyértelműen megteremthetőek lettek volna.

Megkésett, szakszerűtlen volt és a károkat csak súlyosbította a NÉBIH lépése, mellyel az Európai Unióban már betiltott Redentin nevű méreg használatát engedélyezte: a szer használata veszélyezteti a környezetet, hiszen a pockokra vadászó ragadozó fajok mérgezéséhez is hozzájárul. Általános és széleskörűen megtervezett fellépés nélkül amúgy is értelmetlen volt a mérgezés, hiszen az esetleges jelleggel elpusztított rágcsálók helyére a szomszédos területekről újak érkeztek. A mezőgazdasági szakigazgatási szervezetek semmivel nem járultak hozzá a kár megelőzéséhez, vagy legalább enyhítéséhez. A mulasztás az egész ágazatot érinti és ismét leginkább a kormány által szavakban megerősíteni kívánt kis- és középgazdálkodói réteget sújtja.

Budapest, 2014. július 18.

Sallai Róbert Benedek
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke
 

Kapcsolódó anyagok:

Redentin75 RB – méreg vagy megoldás?

Unióban tiltott szerrel a magyar pockok ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás