A rovat kizárólagos támogatója

A Club Aligában közben már parcelláznak, a Balaton-partját éppen most tervezik újra elzárni a falu elől, akárcsak a Rákosi-időkben. A helyiek tovább próbálnak küzdeni a partszakaszért.

„A svájci Luzern mellett egy tó körül magántelkeket sajátítottak ki, hogy a köz jobban hozzáférjen a vízhez; van a világnak ilyen helye is, csak mi a sötét oldalon lakunk” – mondta egy balatonaligai nyaralótulajdonos az Aligai Fürdőegyesület kibővített szombati közgyűlésén, amelyen a sajtó részéről csak a Narancs.hu volt jelen.  A felszólaló férfi ezzel a példával akarta érzékeltetni: hazánkban, ezen belül a Balaton partján mostanság ezzel ellentétes folyamatok zajlanak. Ahogyan Veres Lászlóné, az egyesület korábbi elnöke fogalmazott:  a hajdani pártüdülőt, a Club Aliga Balaton-partját éppen most tervezik újra elzárni a falu elől, akárcsak a Rákosi-időkben.

Nem egy hajóban

Habár a Club Aligában már javában parcelláznak, az Aligai Fürdőegyesület még mindig nem adja fel. Ahogyan a közgyűlésen Bukovszki András alelnök bejelentette, most éppen a Magyar Falu programban meghirdetett új lehetőségben a remény: az önkormányzat jelezte igényét Mager Andrea miniszternek a Club Aliga hét hektáros területének ingyenes tulajdonba vételére.

Ez a hét hektár közterület (utak, parti sétányok, móló, vízparti közpark) – ahogyan a Narancs.hu korábban többször is megírta – egy 2013-as, a Club Aliga akkori tulajdonosai és az önkormányzat között létrejött szerződés, mi több, egy miniszteri rendelet értelmében is a településnek járna a hajdani pártüdülő 47 hektáros területéből, mégpedig abból a részből, amit a Club Aliga új, NER-közeli tulajdonosai is csak vagyonkezelésbe kaptak az államtól, strandi területekkel, közutakkal.

„Már tavaly júniusban döntött arról a balatonvilágosi képviselő-testület, hogy kérjük az illetékes minisztertől az ingyenes önkormányzati tulajdonba adást, ám most derült ki, hogy a kérelem egészen idáig nem ment el a világosi hivatalból. Ezért is aktuális és sürgető most a Magyar Falu programra hivatkozva végre valóban el is küldeni, hiszen Mager Andrea minisztertől kifejezett felkérést kaptunk, hogy a többi faluhoz hasonlóan írjuk össze az igényünket” –mondta Bukovszki András, aki tagja a világosi képviselő-testületnek. (A Somogy megyei Balatonvilágos község része Aliga.)

De ahogyan a fürdőegyesületi közgyűlésen is elmondta, folyamatos információhiányban szenvednek azok a képviselők, akik nem írták alá mintegy fél éve a bennfentesi nyilatkozatot a Club Aliga ügyében. Ezt a polgármester és három képviselő megtette, ők tárgyaltak is a befektetőkkel – a titoktartási kötelezettség vállalásával, amit Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos alaptörvény-ellenesnek talált, ahogyan ezt akkor a Narancs.hu is megírta. Az a három képviselő azonban, akik nem írták alá a nyilatkozatot, el van zárva az információktól, és nem csak a Club Aliga-fejlesztés ügyében.

Hanga László képviselő, a hármak egyike úgy fogalmazott: „Nem egy hajóban evezünk, komoly megosztottság van a testületben”. De elmondása szerint az biztató, hogy a területi igény kérdésében egységes a testület.

Írnak a képviselőknek

„Döbbenetes, hogy két év óta se közmeghallgatás, se lakossági fórum nem volt Balatonvilágoson” – vette vissza a szót Bukovszki.

„Se a Club Aliga fejlesztési elképzeléseiről, se az egész nyárra a Club Aligába szervezett koncertekről nem kap tájékoztatást a falu.”

A Club Aligát tulajdonló Pro-Mot képviselőit pedig hiába várták a fürdőegyesületi közgyűlésre. Fülöp Balázs, a fürdőegyesület elnöke azt mondta, ígéretük volt rá, hogy itt ismertetik a terveiket, ekkor azonban közbeszólt egy, magát a Club Aliga operatív vezetőjeként megnevező hölgy, mondván: az ügyvezetés semmilyen hivatalos, írásos meghívót nem kapott a fürdőegyesülettől. Fülöp Balázs erre azt felelte: sms-ben egyeztettek az ügyvezetővel.

A Pro-Mot akkor még izraeli hátterű tulajdonosai 2007-ben 5,5 milliárd forintért jutottak hozzá az üdülő-komplexumhoz, a NER-közeli befektetők 2019-ben 4,4 milliárdért vásárolták be magukat a cégbe, majd nemrég több részletben 10 milliárd forintnyi támogatást kaptak a Kisfaludy-programból a Club Aliga fejlesztésére.

Meghívták egyébként a közgyűlésre Witzmann Mihályt, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjét és Takács Károlyt, a település független polgármesterét is, de egyikük sem jelent meg – a képviselő jelezte, külföldi nyaralása miatt „most nem, de a legközelebbi fórumon részt kíván venni”.

Bukovszki András szerint amúgy a fürdőegyesület folyamatos küzdelme nem eredménytelen és nem hiábavaló. „Amit elérhettünk, azt elértük, a Club Aligával szomszédos úttörtőtábor területére tervezett „lakóparkszörnyet” is megakadályoztuk úgy, hogy fellármáztuk, akit csak lehetett – és annak ellenére értük el, amit akartunk, hogy a kormány azt a beruházást is kiemeltté nyilvánította, akár csak a Club Aliga fejlesztését.

Igaz, kudarcok is érnek bennünket, az Alkotmánybíróság például – és ez egy abszolút friss információ – elutasította a panaszunkat, amiben a Club Aliga kiemelt beruházás státuszának eltörlését kértük. Most azt tervezzük, hogy írunk valamennyi országgyűlési képviselőnek, hogy kezdeményezzenek utólagos normakontrollt a taláros testületnél. Ehhez a képviselők egynegyedének aláírása kellene” – mondta a fürdőegyesület alelnöke.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás