Hirdetés
greenfo/MTI/HVG

Afrikában és Ázsiában egyre gyakoribb a veszélyeztetett állatok illegális vadászata a koronavírus-járvány miatt, mert a munkájukat elveszítő vidéki közösségek nem tudják máshogy biztosítani a megélhetésüket.

A veszélyeztetett állatok lehetnek a vesztesei a koronavírus-járvány nyomában járó szegénységnek: egyre gyakoribb az orvvadászat Ázsiában és Afrikában. Indiában elsősorban a tigrisek, Afrikában az orrszarvúk és más veszélyeztetett fajok leölése miatt aggódnak a szakértők. A veszélyeztetett állatfajok természetes élőhelyeinek visszaszorítása már eddig is komoly problémát okozott. Szakértők ráadásul a biodiverzitás csökkenésének következményeként egyértelműen rámutattak, hogy mind gyakoribbak az állatról emberre terjedő betegségek – ilyen a mostani koronavírus-járvány is.

A természetvédők megfigyelése szerint a veszélyeztetett fajok vadászata azt követően kezdett növekedni, hogy a koronavírus terjedése  éreztetni kezdte káros hatását a vidéki térségekben is. A BBC szerint a helyiek a bevételük elvesztése miatt gyakran orvvadászokká válnak, hogy biztosítsák a napi szükségleteiket.

A hónap elején egyetlen mérgezéssel három óriásíbisszel (Pseudibis gigantea) végeztek orvvadászok (nyitóképünkön) a Wildlife Conservation Society (WCS) vadvédelmi szervezet közlése szerint. A Kambodzsa hivatalos madarának választott faj a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik, mivel kevesebb mint 300 példány él belőle  a természetben, így a most húsukért megölt madarak a teljes populáció egy százalékát jelentik.

A vidéken élőknek hirtelen nem maradt más lehetőségük, mint a természet forrásaihoz fordulni, már most látunk erőteljes emelkedést az orvvadászat területén” – mondta Colin Poole, a WCS kambodzsai igazgatója.

A természetvédő szervezeteknek minden meg kell tenniük a helyiek támogatásáért – magyarázta Poole. “Ők jelentik ezeknek az erdőknek, madaraknak, vizes területeknek az utolsó védelmi vonalat, és ők azok, akiknek azonnali támogatásra van szükségük, hogy legyenek alternatíváik, és ne a természet erőforrásait kelljen kizsákmányolniuk a túléléshez.”

Matt Brown, a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet afrikai régiójának igazgatója szerint a járvány hatására hirtelen lecsökkent az afrikai rezervátumok és nemzeti parkok látogatottsága. Aggodalomra ad okot szerinte, hogyan tudják majd a létesítmények továbbra is biztosítani az állatok védelmét, ha éves bevételük nagyjából a felére csökkent.

A G20 országok gazdasági miniszterei a héten tartanak megbeszélést a gazdaság élénkítésével kapcsolatos tervekről a járvány hatásainak fényében. A Campaign for Nature nevű, ázsiai, afrikai és latin-amerikai szakértőket tömörítő szervezet felszólította a minisztereket, hogy terveikbe a természet védelmét is emeljék be.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás