A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

Még ez is: veszélyes madárinfluenza-járvány tört ki Kínában. A Hupej tartománytól délre fekvő Hunanban H5N1-járvány pusztít. A hatóságok eddig 17 ezer baromfit öltek le miatta.

Mostanra a kínai hatóságok is megerősítették, hogy a koronavírussal sújtott Hupej tartománytól délre, Hunanban úgynevezett H5N1 madárinflenza-járvány pusztít. A vírus az állatok esetében igen magas halálozási aránnyal rendelkezik, az ügy komolyságát pedig jól mutatja, hogy a fertőzés Hunanban rövid idő alatt 4500 csirkét pusztított el.

Taiwan News azt írja, hogy a szakemberek azzal próbálják megakadályozni a kórokozó további terjedését, hogy a még nem fertőzött udvarokban minden állatot leölnek. Ez már elkezdődött, a hivatalos jelentések szerint eddig 17 828 baromfit irtottak ki.

A HVG szerint a hatóságok hangsúlyozták azt is, hogy az újonnan pusztító madárinfluenza emberről emberre terjedését (még) nem mutatták ki, ami igazából nem meglepő, ez a fajta kórokozó ugyanis alapvetően állatokat betegít meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a H5N1 a fertőzött madarakkal, szárnyasokkal huzamosabb ideig érintkező emberre is átterjedhet, így kifejezetten veszélyes influenzaaltípusról van szó.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek