A rovat kizárólagos támogatója

A koronavírus miatt használt maszkok hulladékai lepték el az ázsiai tengerpartokat és ezáltal a Föld óceánjait is, amik műanyag tartalmuk miatt nehezen bomlanak le – tovább növelve ezzel az egyébként is egyre drasztikusabb műanyag szennyezettséget.

A világunkban végigsöprő koronavírust övező pánik mára mindennapjaink részévé vált, ami már nem csak emberi áldozatokban, hanem a környezetet és az ökoszisztémákat szennyező több tonnányi hulladékban is mérhető.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az egészségügyi maszkok mennyire hatásosak a vírus ellen, de ami kimondható, hogy rekord mennyiségben fogynak világszerte. Ennek nyomai nem csak a maszkok eladásban észrevehető, hanem az eldobott használt maszkok látványa is kellően tükrözi.

Az egészségügyi maszkok műanyag elemeket is tartalmaznak, ezért nehezen bomlanak le.

Az óceánban úszó használt egészségügyi maszk. / Fotó: Naomi Brannan

Kína déli részén környezetvédők felfedezték, hogy február óta számos maszk szennyezi a hongkongi Lántau-sziget déli partján fekvő tengerpartot. Az önkéntesek által felmért területen mindösszesen 60 maszkot találtak 100 méteren belül. Az eldobott maszkok pontos forrása nem ismert. A környezetvédők annyit állapítottak meg, hogy a környező folyókon keresztül érkeznek.

Gary Stokes, az Óceán Ázsia környezetvédelmi szervezet alapítója a Facebookon közzétette, hogy a kutatócsoportjával az elmúlt hónapokban szemét- és mikroplasztik kapcsán tanulmányozta a hongkongi szigetek hulladékszennyezettségét. A térségben javarészt műanyag zacskókat, műanyag palackokat találtak és az utóbbi időben egészségügyi maszkokat is, amiknek felépítése javarészt műanyag volt.

Műanyag-hulladékok gyűrőjében eldobott műanyag alapú egészségügyi maszkok. / Fotó: Naomi Brannan

Veszélyes az élővilágra

Már évek óta tudjuk, hogy a tengeri élőlények élelemnek nézik a hulladékot és megeszik. Emiatt rövid távon az elfogyasztott hulladék miatt pusztulhatnak el. A helyi környezetvédők felszólítják a közvéleményt, hogy a használt maszkokat minden esetben a megfelelő hulladékgyűjtőbe tegyék. Az óceáni hulladékszennyezéssel kapcsolatos cikkeink ide kattintva elérhetőek.

Ha a koronavírus nem is, de az eldobott hulladék, – esetünkben az egészségügyi maszkok – veszélyt jelentenek az élővilágra. A maszkok használatakor Magyarországon is törekedjünk arra, hogy minden esetben gondoskodjunk annak megfelelő elhelyezéséről és ártalmatlanításáról is.

Nyitókép: Gary Stokes, az Óceán Ázsia környezetvédelmi szervezet alapítója. / Fotó: Naomi Brannan

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás