A rovat kizárólagos támogatója

A többnapos elméleti feladatokkal és gyakorlati kihívásokkal zajló döntő után kihirdették az Ifjú Kócsagőr Program országos versenyének győztesét. A fődíját Olasz Ákos nyerte el, akit Drahanovszki Gábor, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

A győztesek átvehették a Matula és Tutajos díjat, valamint egy külföldi tanulmányutat nyertek a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba. Rácz András, az AM környezetügyért felelős államtitkára a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban tartott eredményhirdetésen emlékeztetett arra, hogy Gulyás József személyében száz évvel ezelőtt állt szolgálatba az első természetvédelmi őr, a hazai gyakorlati természetvédelem kezdetét is az ő munkásságától számítják. Gulyás József tevékenységének köszönhető, hogy nem pusztult ki a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag.

Az első Természetvédelmi Őrszolgálat a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulásával jött létre öt fővel 1973-ban, jelenleg 257-en teljesítenek szolgálatot Magyarország 10 nemzeti parkjában. Kiemelt feladatuk a védett természeti, illetve Natura 2000 területek megóvása, növény- és állatviláguk védelme. Ma egy természetvédelmi őr több mint 8 ezer hektáron lát el szakmai feladatokat, emellett fellépnek például az illegális hulladéklerakással, gyújtogatással, terepmotorozással szemben. Évente több ezer lakossági bejelentést kapnak, csak tavaly 3500 állatmentésben vettek részt.

Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmet. Ebben az évben rekordszámú jelentkezés érkezett, végül 83-an vághattak neki a megmérettetésnek az ország nemzeti parkjaiban. A terepi gyakorlat során a fiatalokat egy-egy természetvédelmi őr segítette mentorként. A program népszerűségét jól jelzi, hogy évről évre egyre többen vesznek rajta részt, ráadásul az elmúlt években több ifjú kócsagőr helyezkedett el valamelyik nemzeti parki igazgatóságnál.

A 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Parkban rendezett döntő keretében az ország legjobb ifjú kócsagőrei, a program területi győztesei mérték össze tudásukat. A versenyzők egy előadáson számoltak be a nemzeti parkban töltött szakmai gyakorlat tapasztalatairól, majd egy könnyített természetőri vizsgát tettek. Ezen kívül terepi feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek között szerepelt madármentés, madárgyűrűzés, szakvezetés, illetve hatósági feladatokat is teljesítettek – olvasható az AM közleményében.

Vadászati kiállítás Lőttek a természetvédelemnek 2021 09 24 demó kép: Járdány Bence / Greenpeace

Miközben az Orbán-kormánynak nincs zöld szakminisztériuma, csak a sok tekintetben ellenérdekelt Agrárminisztérium egyik jelentéktelen érdekérvényesítésű  államtitkársága foglalkozik pl. a természetvédelemmel. A kormány sikerpropagandájában a nagy zöld elközelezettséget reklámozza, a szomorú valóság az, hogy a vadászati ál “világ” kiállításra is 2,5 szer többet költenek, mint a 10 hazai nemzeti parkra összesen, arról nem is beszélve, hogy a fél országot (pl. nagy tavaink partjait) lebetonozzák, sokszor jogellenesen építik ke.

Nyitókép: Kaszián Ágota

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek