A rovat kizárólagos támogatója

A 21. század embere napjai közel 90%-át beltérben tölti, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az otthonok és a munkahelyek levegőjének megfelelő minőségére. A levegőminőség nagyban befolyásolja az emberek komfortérzetét és közérzetét, de a teljesítőképességre is jelentős hatást gyakorol, amely a munkáltatók szempontjából különösen fontos. De milyen is a jó minőségű levegő és hogyan biztosítható? Az alábbiakból kiderül!

De pontosan milyen is az ideális beltéri levegő?

Az ember számára megfelelő levegőt leginkább 4 tényező határozza meg: a páratartalom, a hőmérséklet, a levegő minősége vagy frissessége és a légmozgás mértéke. De vajon milyen tartományokban ideálisak ezek értékei?

  • Az optimális páratartalomnak beltérben 40 és 50% közötti tartományban kell lennie, amelynek még a fűtési szezonban sem szabad 30% alá mennie.
  • Szellőztetésnél vagy a légkondicionáló működtetésekor figyelni kell arra, hogy ne legyen túl nagy huzat, vagyis az áramló levegő sebessége ne haladja meg a 0,15 m/s sebességet.
  • Szellőztetésnél ügyelni kell a beáramló levegő minőségére is, amely legyen minél frissebb, oxigéndúsabb, a szén-dioxid koncentrációja pedig lehetőség szerint ne haladja meg a 400 ppm értéket.
  • Végül – de nem utolsósorban – az emberi szervezet számára a 19-23 °C közötti beltéri hőmérséklet a legideálisabb, amely éjszakai alváshoz lehet egy kicsit alacsonyabb is.

A hagyományos szellőztetés

A belső terek levegőcseréje akkor megfelelő, ha napjában többször, de rövid ideig történik a szellőztetés, lehetőleg kereszthuzat biztosításával, a fűtés kikapcsolása mellett. Azonban a téli időszakban ez a lakás lehűlését okozva jelentős hőveszteséget okoz. A hétköznapokban gyakran ez sem oldható meg, ami rossz levegőhöz és szélsőséges esetben penészesedéshez is vezethet. Tehát az alkalmi jelleggel történő szellőztetésről mindenképpen elmondható, hogy nem túl hatékony, ráadásul nem is gazdaságos.

Modern szellőztető rendszerek

A korszerű épületszigetelési technikák elterjedésével az épületek lecsökkent fűtési igényének akár felét is adhatja a szellőztetésből eredő hőveszteség. Ennek kiküszöbölésére alkalmasak a hővisszanyerő szellőztető rendszerek. A folyamatos cserélődés eredményeként nem csak mindig friss lesz a beltéri levegő, de a szigetelt falak és a jól záró ablakok mellett is minimálisra csökken a penészgomba kialakulásának esélye.

Az sem utolsó szempont, hogy a szellőztető rendszerekbe épített pollenszűrőknek köszönhetően az allergiások is fellélegezhetnek, legalább az otthon töltött idő erejéig. A fenti előnyös tulajdonságokból is látszik, hogy akár felújításról, akár építésről van szó, mindenképpen érdemes beruházni egy minőségi szellőztető rendszer kiépítésébe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás