Hirdetés
greenfo/MTI

Ugyanannyival fogyasztottunk több vizet a járvány alatt, mint amennyivel a cégek kevesebbet, az elvándorlás viszont felboríthatja a közműrendszer egyensúlyát. A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt otthoni munkavégzés növelte a háztartások ivóvízfogyasztását, míg a nem lakossági terület fogyasztása csökkent – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), amely a járvány miatt bevezetett intézkedések vízfogyasztásra gyakorolt hatását vizsgálta.

A szervezet megállapította, hogy az otthoni munkavégzés megjelenésével tavaly a lakosság felé számlázott vízfogyasztás 4,5 százalékkal nőtt, 344,5 millióról 360,2 millió köbméterre. Ezzel párhuzamosan a nem lakossági fogyasztók számára számlázott vízmennyiség 12 százalékkal csökkent 2019-hez képest, 118,5 millióról 104,6 millió köbméterre.

A szennyvízágazatban szintén megfigyelhető volt az ivóvíz esetében bemutatott változás, a lakossági számlázott szennyvízmennyiség 5,2 százalékkal nőtt, míg a nem lakossági 11,5 százalékkal csökkent az előző év adataihoz képest.

 A MEKH vizsgálta a pandémia közvetett, az ellátásbiztonságot, valamint a szolgáltatás folyamatos fenntarthatóságát befolyásoló egyéb hatását is. Mint írták, az elmúlt öt év legnagyobb arányú kivándorlása volt megfigyelhető Budapestről Pest megyébe tavaly, emellett Győr-Moson-Sopron és Vas megye lakossága nőtt a leginkább.

 

A folyamat eredményeként a korábban elégséges mértékű közműhálózati kapacitás a jövőben vélhetően egyre kevésbé elégíti ki a növekvő igényű szükségleteket.

Hozzátették azt is, hogy a magyarországi ivóvízellátásért és szennyvízelvezetésért felelős szolgáltatók tíz százaléka az év több mint felében magas terhelés alatt, azaz 80 százalékos kapacitáson túl dolgozik.


A rezsicsökkentés miatt előbb utóbb szitává válik a hazai ivóvíz hálózat
Sárga, barna, iszapos, büdös víz folyik időnként a csapotokból? Rendszeresek a csőtörések a környéketeken? Volt, hogy vízhiány lépett fel a településeteken? Esetleg nincs is lehetőségetek egészséges ivóvízhez jutni? E problémák sok millió ember életét keserítik meg, sok ezer ember egészségét veszélyeztetik Magyarországon.

Legalapvetőbb élelmiszerünket az Orbán-kormánynak köszönhetően 27 % áfa terheli. Ez, és a rezsicsökkentés komolyan veszélyezteti ivóvíz ellátásunkat. 10 civil közösség és 5 szakszervezet szövetségre lépésével megalakult a Víz Koalíció, amely első lépésként indított egy országos petíciót, mely a vízszolgáltatók ínséges helyzetére kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét és SOS intézkedéseket sürget. RÉSZLETEK >>>

Nyitókép: rozsdás lyukas vízcső fotó: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás