Hirdetés
greenfo/MTI

Az Európai Bizottság a közös agrárpolitika (KAP) stratégiai terveiről szóló rendelet egyes feltételeinek célzott felülvizsgálatát javasolja az uniós gazdálkodókra nehezedő adminisztratív terhek enyhítésére.

A brüsszeli testület közleménye szerint a javaslatok célja, hogy csökkentsék az uniós gazdálkodók ellenőrzési terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosítsanak számukra bizonyos környezetvédelmi feltételek betartásához, miközben fenntartják a jelenlegi KAP magas szintű környezetvédelmi és éghajlati ambícióit, továbbá megfelelő egyensúlyt teremtenek az európai mezőgazdaság fenntarthatóbb gazdálkodásra való átállásának támogatásában.

A javaslat emellett számos intézkedést vázol a gazdálkodók élelmiszer-ellátási láncban elfoglalt helyzetének javítására. A lehetséges intézkedések nagyobb méltányosságot és a gazdálkodók számára a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben védelmet biztosítanának.

Az Európai Bizottság javaslatai között szerepel, hogy:

  • Az EU-s mezőgazdasági termelők a továbbiakban ne legyenek kötelesek szántóterületük bizonyos részét parlagon hagyni.
  • Önkéntes alapon dönthessenek úgy, hogy szántóterületük egy részét parlagon hagyják, vagy új növényeket ültetnek rajtuk, és ezáltal további pénzügyi támogatást kapnak.
  • Minden uniós gazdálkodót ösztönözni fognak arra, hogy a bevételkieséstől való félelem nélkül tartsák fenn a biodiverzitás szempontjából előnyös, nem termelő területeket.
  • A vetésforgó helyett vetésdiverzifikáció, ami lehetővé teszi a rendszeres aszálytól vagy túlzott csapadéktól sújtott területeket birtokló gazdálkodóknak, hogy könnyebben megfeleljenek a vonatkozó követelménynek.
  • A tagállamok mentesítsenek bizonyos növényeket, talajtípusokat vagy gazdálkodási rendszereket a talajművelésre vonatkozó követelmények betartása alól. Ezek területét korlátozni kell, és csak akkor lehet létrehozni, ha konkrét problémák megoldásához szükségesnek bizonyulnak.

A mentességek a KAP teljes időszakára vonatkozhatnak.

Szélsőséges esetekben, amikor a gazdálkodók nem tudnak megfelelően dolgozni és betartani a követelményeket, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tagállamok ideiglenes eltéréseket is bevezethetnek, de ezeknek időben korlátozottnak kell lenniük, és csak az érintett kedvezményezettekre vonatkozhatnak.

Az Európai Bizottság azt is javasolta, hogy a 10 hektárnál kisebb területen tevékenykedő mezőgazdasági üzemeket mentesítsék a feltételességi követelmények betartásával kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól. Ez szerintük jelentősen csökkentené az ellenőrzésekkel kapcsolatos adminisztratív terheket a kistermelőknek, akik a KAP kedvezményezettjeinek 65 százalékát teszik ki.

A közlemény Ursula von der Leyent idézte, aki azt mondta: az Európai Bizottság határozott és gyors lépéseket tesz a gazdálkodók támogatására egy olyan időszakban, amikor számos kihívással és gonddal kell megküzdeniük. A javaslatok rugalmasságot kínálnak, hogy segítsék a mezőgazdászokat abban, hogy munkájukat nagyobb bizalommal és biztonsággal végezzék. „Világos üzenetet küldünk arról, hogy az agrárpolitika alkalmazkodik a változó valósághoz, miközben a környezetvédelem és az éghajlatváltozás prioritásaira összpontosít” – közölte az Európai Bizottság elnöke.

Nyitókép: betakarítás MTI / Czeglédi Zsolt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás