A rovat kizárólagos támogatója

A közös ellenzéki program természet- és környezetvédelmi alapvetései – Az ex-napszemcsisnek és a kertészeti ágazatvezetőnek szeretettel No3. Darvas Béla véleménycikke az Ellenzéki Közös Alap: Zöld Magyarország programjáról –  Fenntartható Magyarország)

„Olyan településfejlesztést folytatunk (’15 perces városok’), hogy minden fő funkció elérhető legyen 15 percen belül gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel…”

– Nagyon kedves liliputi mese ez, Disneyland bizonyára vevő is lesz rá, de ez itt program lenne, amit az ellenzéki pártok felelősséggel adnak közre, és amit a hozzám hasonló, tartós harcra képzettek számon fognak kérni. Gyalog, hogy lesz ez 15 percen belül Csücske? Szóval, tündérmesékkel ne tessék Mariskát és Bálint bácsit etetni, mert Isten bizony elhiszik! Bemutatónak – Patyomkin-falva szomszédságában – építhető természetesen majd ilyen falu, de a valóság káoszával küzdő mai településeink nem ilyenek. Én például a Deák térnél lakom, de írószer bolt 15 percen belül még Metróval sincs. Persze Budapest ezek szerint már gyógyíthatatlan. A Fidesz-KDNP is így gondolta. Vajon miért ugyanazokon a kommunikációs területeken folynak az ígéretcsaták, miért nincs az ellenzéki pártoknak sem önálló víziója a jövőről?
Tényleg csak ennyire futja a valóságos tudásunktól elszakadt kormánynak és ellenzékének? Tényleg csak szórakozásra vágyunk (amit az imádhatnak mondott VIP fecsegőműsorok elégítenek ki, ahol csak mai sláger megy, vagy valami ilyesféle?) és minden más mehet a levesbe? A tucatmédiának valóban csak a belőle tájékozódó politikusok világlátását kell felerősíteni? Nem hódító eszményképpé vált mára a Kacsamagazin? Ez így takaros információ-szétmázolásra alapító hurok, amibe tudástartalomnak bekerülni szinte képtelenség. A röhécselésre specializálódó sajtómunkások meghódították a piacot.

„Egységes, mérsékelt árszintű, elektronikus tarifarendszert vezetünk be…”

– MZP – aki elvileg az ellenzék miniszterelnök jelöltje lesz – szerint az áraknak tükrözni kell a valóságot, mert csak ez teszi lehetővé a normális szabályzó hatását. Ha az egyik helyen ennyibe, a másik helyen annyiba kerül a tömegközlekedés, akkor miért kell ezt egységesíteni? A következetesség egy program hitelességének meghatározó ismérve.

„Felülvizsgáljuk a fölösleges, soha meg nem térülő és külső érdekeket szolgáló Budapest–Belgrád vasút építését.”

– Helyes, le vele, mint az orosz érdekű vasútvonal építésével is. (Tessék például a balatoni vonalakat felújítani!) Itt azért az eddigi elköteleződés jogi ügyletei kemény befolyásolók lehetnek majd. Ütközés lesz ez az orbáni külpolitikai törekvésekkel. Tényleg a magyar fiataloknak ez az elképzelése a jövőt meghatározó kapcsolataikról? Moszkvába és Pekingbe szeretnének utazni? Miért angolul tanulnak akkor? Keleti zárás lehet ebből?

bringasáv- kerékpársáv festés

„Radikálisan javítjuk a kerékpározás feltételeit. Országos kerékpárút-hálózatot alakítunk ki, bővítjük a tömegközlekedés járművein való szállítás lehetőségét…”

– Rendben. Ekkor már csak meg kell a budapesti kerékpárosokat/rollereseket tanítani a közlekedés szabályaira, mert a saját lámpáikat is figyelmen kívül hagyják. Rolleresek a járdán hozzák rá a frászt a tisztelt őslakosokra. Önveszélyesek, és kutyákra életveszélyesek. Tehetik, a rendvédelmiek nem foglalkoznak velük a belvárosban.

*
No5d Gyarapodó vidék, fejlődő mezőgazdaság (Csak felfelé! Az emelkedő Magyarország programja, 6. Fenntartható Magyarország, negyedik pont)

„Támogatjuk a helyi programokon alapuló, munkahelyeket teremtő agrár- és vidékfejlesztéseket, -vállalkozásokat.”

– Azt gondolom, hogy ezt a mezőgazdasági tevékenységgel kellene rokonítani. Elképesztő, hogy a falvaink élelmiszer-termelési kapacitása milyen mélyre jutott. Az itteni hiányból származnak a magas zöldség- és gyümölcsárak. Úgy gondolom, hogy választások után ez drámaian visszajelez majd.

„A pályázatok elbírálását nem befolyásolhatja többé a politikai hovatartozás, megszüntetjük tehát a fejlesztési források választókerületi politikai érdekek szerinti felhasználásának gyakorlatát.”

– Ez mondjuk dermesztő. A tőlem száz méterre lévő ötödik kerületben a héten is almát osztanak (Fidesz-KDNP), míg a Bulinegyed terheit viselő hetedikben (DK) közlekedési, rendészeti és takarítási káosz van. A mi DK-ás polgármesterünk legendás tehetségtelensége itt az állami ellátás pártosságával párosul. Támogatnom kellene a dilettantizmust? Miért tenném, érdekel, hogy melyik térfélen ácsorog? Persze azt sem értem, hogy egy ilyen túlterhelt negyedben, mint a hetedik a szemétládák ügyét miért nem lehet megoldani. És kinek sikerült ezt az átadás pillanatától porló burkolattípust éppen itt eladni. Cél volt eredetileg is a romvárosi hangulat?

Raskó György forrás: Népszava

„Ma földesúri rendszer jellemzi falvainkat. A mi célunk az, hogy az oligarchák és spekulánsok gyarapodása helyett a földhasználókat hozzuk helyzetbe. Hosszú távú, kiszámítható földhasználati viszonyokat teremtünk. Biztosítjuk a bérlővédelmet, az állam minden eszközzel fel fog lépni a spekulációs földvásárlásokkal szemben.”

– Ezer bocsánat, de ha a jelenlegi bérleti rendszer rendkívüli mennyiségű korrupciógyanús eseményben jött létre (lásd Ángyán József földjelentései), akkor miért kell kiemelten védeni a jelenlegi bérlőket? Az ellenzék (értsd Raskó György, Momentum) itteni célja miért a Fidesz-KDNP-és bérlők bérleti jogainak konzerválása? Azért mert Raskó gazdasági köreinek is ez az állapot a kedvező? Ellenzéki ez a mezőgazdasági program, vagy azonos? Hajlok ez utóbbira!

„Kiemelten támogatjuk a nagyobb munkaerő-igényű állattenyésztő és kertészeti ágazatokat. Az ökogazdálkodás beindítását földjuttatással is segítjük.”

– Raskó sertéstenyésztésben szerzett mai ismertséget, meg persze a gorzsai (lásd a Lázár-család érdekeltségei) ügyintézéseit illetően. Nagyon érzékeny terület a mezőgazdaság viszonyaiba úgy belenyúlni, hogy az ne deformálja azt. Szerintem nem a saját hasznukat számolgató politikusok kezébe való munka ez, hanem agrármérnököknek kellene az ország érdekeit illetően dönteni.

„Eltöröljük a kötelező kamarai tagságot. Az Agrárgazdasági Kamara a gazdák befizetéseivel és közpénz-milliárdokkal kitömött politikai szervezet. Az agrárirányítás alá eső feladatokat visszaadjuk a minisztériumnak. A falugazdász-hálózatot politikamentesen…”

– Vivát-vivát! Igen, ezt kell tenni. Végre valamit helyeselni is tudok. A szóban forgó NAK a mezőgazdasági NER. Pártérdekeket képviselő hálózat, amiben vannak ’még egyenlőbbek’. Ez úgyszintén frontális érdekellentét a két program között.

„Támogatjuk az agrárkörnyezet- és tájgazdálkodás rendszereit, az ökológiai gazdálkodást, a talajkímélő művelést, a vízmegtartó földhasználatot. A természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzését [Ehhez a mezőgazdaságnak mi a meghatározó köze?] értéknek tekintjük. A gazdálkodók környezetünk megóvásáért tett erőfeszítéseit anyagilag is elismerjük [Bocsánat, de az ésszerű viselkedést miért kell jutalmazni? Miért nem az ésszerűtlen aktivitást kell támogatásmegvonásokkal büntetni?]. Megőrizzük hazánk GMO-mentes köztermesztését [Miként csúszott vajon ide ez az ellenzéken belül csak többséggel vallott gondolat? Mennyire stabil ez?].”

– Nagyszerű. Ehhez rehabilitálni kell Ángyán József Gyuricza Csaba által felszámolt intézeteit. Csakhogy ez az alapítványi egyetem (MATE) ma Fidesz-KDNP irányítás alatt áll és a rektora az ökogazda-képzést idejétmúltnak gondoló (most éppen magát ebben is meggondoló) Gyuricza Csaba. Mi lesz tehát az alapítványi egyetemek közül a MATE-val? Miként lehet majd hatni a jelenlegi ’alapítványi autonómiára’? Mivel lehet Csányi Sándort és Lázár Jánost meghatni? Nagy Istvánt most jegeljük, ő aligha akar bármikor mást, mint úrvadász példaképei.

Darvas Béla korábbi véleménycikkei

A közös ellenzéki program természet- és környezetvédelmi alapvetései: 3 közlekedés 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás