A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hang.hu

A közös ellenzéki programban is minél inkább érvényesíteni kell a zöld célkitűzéseket – erről beszélt az éghajlatvédelem világnapján az LMP társelnöke.

Kanász-Nagy Máté mondott is néhány konkrétumot: az autós közlekedés helyett a közösségi közlekedést kell támogatni és fejleszteni, a benzines és dízeleseket autókat pedig fokozatosan ki kell vezetni, hogy 2030. után ne lehessen újonnan forgalomba állítani belső égésű motorral rendelkező kocsikat. De itt említette azt is, hogy épületszigetelésre sokkal többet kellene költeni, a nagybirtokok helyett pedig a családi gazdaságokat kellene segíteni.

A politikus kitért rá, hogy az Európai Uniónak nagyon komoly vállalásai vannak, ez a bizonyos „Fit for 55” elnevezésű klímacsomag, amely a 2030-ra tervezett 55 százalékos kibocsátáscsökkentés szabályait tartalmazza. Ez az az uniós elképzelés, amely Orbán Viktor szerint az energiaárak emelkedéséhez vezetne, ezért a magyar kormány vétóval fenyeget.

Kanász-Nagy Máté szerint ugyanakkor nem 55, hanem 65 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag kibocsátást. Ugyanakkor – értelmezése szerint – Orbán Viktor ez ellen harcol, vétót lenget be és „rövidtávú politikai érdekekért feláldozná a jövőnket”.

A társelnök beszélt arról is, hogy a klímaváltozás nem csupán gyerekeink és unokáink életét lehetetleníti el, hanem már a mi életünket is nagyon kedvezőtlenül befolyásolja. Azt pedig nagyon szomorúnak nevezte, hogy a kormány nem képes megérteni ennek a jelentőségét és nem hajlandó tenni ez ellen.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek