Hirdetés
Forrás: hvg.hu/zhvg

Tudósok egy csoportja szerint a tények és a kitaláció összemosódása jelentősen hátráltatja azokat a hosszú távú célokat és döntéseket, amikre szükség lenne azért, hogy élhető maradjon a bolygó.

Rendkívül aggasztó, hogy a közösségi médiában megjelenő, a klímaváltozásról és a biológiai sokszínűség csökkenéséről keringő álhírek hogyan hátráltatják a környezetvédelemért folytatott küzdelmet – számolt be a Guardian arról a jelentésről, amit tudósok és elemzők egy csoportja jegyez, és ami a Royal Swedish Academy of Science-ben jelent meg.

„A közösségi médiában egy mérgező környezet alakult ki mostanra, ahol nagyon nehéz elkülöníteni a tényeket a kitalációtól. Az egyik legnagyobb kihívás, amivel csak az emberiség szembesül, hogy ezt el tudja különíteni. Mindez aláássa a demokráciát, és korlátozza azt is, hogy olyan hosszú távú döntéseket hozzunk, amelyekre szükség lenne a bolygó megmentésére” – kommentálta az írást Owen Gaffney, a stockholmi reziliencia központ egyik kutatója és a tanulmány egyik szerzője.

Az írást a tudósok amolyan háttéranyagként tették közzé az első alkalommal 2021 április végi Nobel-díj-csúcstalálkozóra, aminek a központi témája a Mi Bolygónk, Mi Jövőnk.

Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás megfékezésének szükségességére, a biológiai sokszínűség fontosságára és az egyenlőtlenségekre amellett, hogy olyan új technológiákon, így a mesterséges intelligencián és a szintetikus biológián alapuló megoldásokat mutassanak be, amelyeket segítenének megmenteni a bolygót.

A háromnapos virtuális rendezvényen a Nobel-díjasok mellett döntéshozók, az üzleti szféra, valamint a fiatalok is részt vesznek majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás