A rovat kizárólagos támogatója

2022. december 11-én, 84 évesen örökre elhagyott bennünket a zöldterületek védelmezője, Schnier Mária, aki 1990 óta volt először a Levegő Munkacsoport önkéntese, majd munkatársa, sok éven át pedig egyik elnökhelyettese.

Mária a középiskolát a Képző-és Iparművészeti Gimnáziumban végezte el, majd 1962-től 1965-ig az ELTE Bölcsészettudományi Kara magyar-pedagógia szakának levelező tagozatán folytatta tanulmányait. 1975-ben gyártástervező technikusi oklevelet szerzett a győri Jedlik Ányos Gépgyártástechnikusi Szakközépiskolán, 1994-ben pedig környezetvédelmi asszisztensi bizonyítványt a TIT Stúdió tanfolyamán.

A Budapest XI. kerületi Fadrusz János Környezetvédelmi Egyesület 1990-ben lett a Levegő Munkacsoport tagszervezete, és Mária e helyi egyesület tagjaként azonnal aktívan bekapcsolódott a közös munkába. A Levegő Munkacsoportnál elsősorban a zöldterületek védelmével és településfejlesztési tervek véleményezésével foglalkozott, különösen a környezeti hatásvizsgálatok és szakhatósági egyeztetések eljárásaiban. Ezek során határozottan és magas színvonalon képviselte a környezetvédelmi szempontokat, küzdött a környezethez nem illő beépítési tervek módosításáért, a zöldterületek és az eredeti altalajjal közvetlen vertikális kapcsolatban álló fák megmaradásáért és újak ültetéséért, a nagy gépjárműforgalmat vonzó létesítmények megépítésének elkerüléséért, vagyis összességében a lakókörnyezetek élhetőségéért, kellemes hangulatáért. 2005-ben kezdett el foglalkozni kavicsbányákkal kapcsolatos ügyekkel is, mert veszélyesnek tartotta, hogy az építőipari alapanyagok egyre nagyobb mértékű kitermelése értékes természeti és mezőgazdasági területek, valamint a vízháztartás rovására történik.

Munkája során szoros kapcsolatot alakított ki az érintett helyi lakosokkal, civil szerveződésekkel. Sokszor adott tanácsot a Levegő Munkacsoporthoz környezetvédelmi ügyekben segítségért folyamodóknak. Tapasztalatait mindig szívesen megosztotta, munkája eredményei több egyetemi szakdolgozót is inspiráltak. Álláspontját mindig szerénységgel, de határozottan és alapos felkészültségről tanúskodóan fejtette ki. Sokat köszönhetnek neki az újbudai Szentimreváros lakói, akiket sikerült megvédenie több, az életminőségüket veszélyeztető beruházástól.

Levegő munkacsoport 30 éves jubileuma 2018 dec. ülő sor balról a 4. Schnier Mária

Számos cikket írt, lényegre törően, közérthető stílusban. Már néhány találomra kiválasztott cikke is ízelítőt ad gondolkodásmódjáról és elkötelezettségéről:
Nyárfa-sirató”,
Ember és fa”,
Egy demonstráció tanulságai”,
Törvény adta jogunkkal élve...”
Ha ez így folytatódik, lassan egész Pest megye egy nagy vizesgödör lesz…

Művészi kivitelű ismeretterjesztő kiadványt alkotott „A köztünk élő fák” címmel.

Középen Schnier Mária a Levegő Munkacsoprt tagjaival 2019-ben

Tevékenységeiről az elmúlt években rendszeresen részletes beszámolót tett közzé. Aki ezeket végignézi, alig fogja elhinni, hogy életének csaknem utolsó pillanatáig milyen sokrétű és alapos munkát végzett mindannyiunk érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek