A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egyre veszélyesebbek lesznek a kullancsok a klímaváltozás miatt. Egy friss globális kutatás újabb bizonyíték arra, hogy a klímaváltozás negatívan fog hatni az emberi egészségre.

Egy új vizsgálat alapján a hőmérséklet emelkedésével több mint kétszer nagyobb valószínűséggel támad emberre egy alapvetően kutyákon táplálkozó, veszélyes csípésű kullancs. A Sziklás-hegységi foltos lázat (RMSF) okozó élősködő 2,5-szer nagyobb eséllyel választja a kutya helyett az embert, ha a hőmérséklet 23,3 Celsius-fokról 37,8 Celsius-fokra emelkedik.

Laura Backus, a vizsgálat vezetője szerint a tanulmány megmutatja, hogy ha forróbb az időjárás, ami egyre gyakoribb, akkor arra számíthatunk, hogy több kullancs fogja az embereket választani. „Ez egyre nagyobb probléma lesz” – tette hozzá.

Az RMSF-es esetek száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évtizedekben Észak-Amerikában. Arizona állam és Mexikó északi részének őslakos közösségeiben az elmúlt tíz évben halálos járványok is kitörtek. Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai alapján az Egyesült Államokban 2000-ben még kevesebb mint 500 eset fordult elő, 2017-re viszont már 6200-ra nőtt az esetszám. Az RMSF antibiotikummal kezelhető, ha időben észreveszik, de halálos kimenetelű lehet, ha a fertőzés már elharapózott.
A kullancsok okozta összes megbetegedések száma is emelkedett az Egyesült Államokban, 2004-ről 2018-ra több mint duplájára, csaknem 48 ezerre.

Nyitókép: PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek