A rovat kizárólagos támogatója

A Levegő Munkacsoport 2018-ban keresetet nyújtott be a bírósághoz, mert a zöldhatóság Budapestre és környékére készített levegőminőségi terve a jelenlegi formájában nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére. A Fővárosi Törvényszék ítéletében úgy értelmezte, hogy az ilyen terveket nem lehet bíróság előtt eredményesen megtámadni, ezért a civil szervezet a Kúriához fordult felülvizsgálatért.

A ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet és a Környezeti Menedzsment és Jog Egyesület (EMLA) segítségével a Levegő Munkacsoport két évvel ezelőtt beperelte az illetékes kormányhivatalt, hogy a főváros és környéke légszennyezettségének egészségügyi határérték alá szorítására szolgáló tervet haladéktalanul vizsgálja felül és tegye alkalmassá arra, hogy ezt a feladatot a lehető leghamarabb teljesíteni tudja. „A célunk, hogy a levegőminőségi terv ne csak egy kötöttségek nélküli ötletbörze legyen, hanem olyan intézkedéseket írjon elő és kérjen számon, amely hatékonyan és rövid idő alatt csökkenti a mindannyiunk egészségét fenyegető szennyezettséget” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A bíróság – több tárgyalás után – elutasította a civilek keresetét arra hivatkozva, hogy a levegőminőségi tervek készítése pusztán egy igazgatási feladat, amely nem minősül olyan közigazgatási cselekménynek, amely ellen bírósági jogorvoslattal lehet élni. Ez az értelmezés a környezetvédő szervezetek szerint jelentősen csökkenti a tervek hatékonyságát, ráadásul jogsértő is, hiszen a hazai, uniós és más nemzetközi jogszabályok, valamint az európai bírósági gyakorlat egyértelműen arra utal, hogy a levegőminőségi terveket a civil szervezetek bíróság előtt megtámadhatják. A ClientEarth már több európai országban koordinált hasonló jogi eljárásokat, amelyek szintén megerősítik azt az értelmezést. Ezért a Levegő Munkacsoport bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, részben a megfelelő hazai joggyakorlat kialakítása, de leginkább a magyar emberek egészségének védelme érdekében.

„Az uniós jog Magyarországot is kötelezi a levegőminőségi előírások betartására. Sajnos a Budapestre és környékére készített jelenlegi levegőminőségi terv túl gyenge ahhoz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt javítson a szennyezettségi helyzeten. Mindannyiunknak joga van tiszta levegőt lélegezni. Azzal, hogy az elsőfokú ítélet megtagadja az igazságszolgáltatáshoz való hatékony hozzáférést, ezt a jogot is megtagadja a budapestiektől” – fejtette ki Agnieszka Warszo-Buchanan a ClientEarth jogásza.

Nyitókép: Budapest. Parlament szmogban. Fotó: Horváth Zsolt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás