A rovat kizárólagos támogatója

Az MTA nemzetközileg is kiemelkedő teljesítményű, 2012-ben modernizált, alapkutatásokban kiváló kutatóhálózata maradjon az MTA égisze alatt, és irányító testületében legyen jelentős többsége a tudományos közösségnek – ezeket a fő szempontokat fogalmazta meg az Elnökség tegnapi ülésén Az Elnökség változatlanul írásban kéri az ITM-nek a kutatóhálózat átalakításával kapcsolatos szempontjait.

2019. február 26-án ülésezett az MTA Elnöksége (az intézmény legfőbb döntéshozó testülete két közgyűlés között). Az ülésre az elnökségi tagok mellett meghívást kaptak az MTA kutatóhálózatának vezetői (a kutatóközpontok főigazgatói, illetve az önálló jogállású kutatóintézetek igazgatói).

Az Elnökség az MTA-ITM tárgyalásokkal kapcsolatos, 1. napirendi pont vitája után az alábbi határozatot hozta:

Az Akadémia elnöke által az innovációs és technológiai miniszternek megküldött „Javaslat a Kormány és az MTA megállapodására az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítási struktúrájának átalakítására” című munkaanyagot az Elnökség tárgyalási alapnak tekinti.

Az MTA írásos formában várja az ITM miniszterétől az MTA kutatóintézet-hálózat átalakítására vonatkozó álláspontjának kifejtését, annak szakmai, jogi és gazdasági indokolását.

Az Elnökség az alábbi szempontok érvényesítését hangsúlyozza a kutatóintézet-hálózat tudományos függetlenségének és szakmai minőségének további biztosítása érdekében:

a kutatóintézet-hálózat az MTA égisze alatt marad;

a kutatóintézet-hálózatot irányító testület(ek)ben a tudományos közösség jelentős többséggel rendelkezik;

a szakmai minőség további biztosítása érdekében meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.

MTA elnökségi ülés 2019 02 26MTA elnökségi ülés 2019 02 26

A „Javaslat a Kormány és az MTA megállapodására az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítási struktúrájának átalakítására” című munkaanyagban foglaltak szerint az MTA költségvetési fejezetben önálló jogi személyként jöjjön létre a kutatóhálózatot összefogó szervezet.

Az Elnökség nem változtatta meg legutóbbi ülésének határozatait. Február 12-én az Elnökség többségi igen szavazattal hozott határozatot arról, hogy a kutatóközpontok főigazgatói és az önálló jogállású intézetek igazgatói az NKFIH által meghirdetett Tématerületi Kiválósági Program keretében előkészített támogatási igényeiket az Akadémia elnökéhez terjesszék fel. Az intézetvezetők ezt megtették.

Az Elnökség ugyancsak a február 12-ei határozatban felkérte az MTA elnökét, hogy a kutatóintézet-hálózat igényeit abban az esetben továbbítsa az ITM minisztere, valamint az NKFIH elnöke részére, ha a minisztertől előzetesen írásbeli visszaigazolást kap arról, hogy a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek