A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Két új vizsgálat alapján a Covid-19-fertőzött emberek nagy eséllyel átadhatják a koronavírust a velük együtt élő kutyáknak és macskáknak. Kanadai kutatók szerint a legveszélyeztetettebbek a gazdáik ágyában alvó macskák.

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy a kutyák és macskák elkaphatják az embertől a Covid-19-et, az azonban nem volt világos, mennyire fogékonyak rá, és mi növelheti a fertőződés kockázatát. Els Broens, az Utrechti Egyetem munkatársa és kollégái 196, a fertőzésen átesett háztartás 156 kutyáját és 154 macskáját tanulmányozták. Az állatok közül hat macska és hét kutya PCR-tesztje lett pozitív, 31 macska és 23 kutya esetében mutatta ki a vizsgálat az antitestek jelenlétét. A pozitív PCR-tesztet produkáló hét állat mindegyikének pozitív lett később az antitest-tesztje és az újabb PCR-tesztje is, harmadik PCR-tesztjük viszont negatív volt.

A bizonyítottan fertőzött állatokkal egy háztartásban élő kutyák és macskák esetében nem mutatták ki a vírust, ami azt sugallja, hogy a kórokozó nem vagy nehezen terjed a háziállatok között. A 196 háztartás közül 40-ben voltak antitestjei a háziállatoknak, a Covid-19 tehát gyakori a fertőzött emberek házi kedvenceinél.

Broens szerint aki megfertőződik, annak ugyanúgy kerülnie kellene a kutyájával vagy macskájával való érintkezést, ahogyan azt az emberek esetében is teszi. „A legfőbb aggodalmat ugyanakkor nem az állatok egészsége okozza, hiszen ha van tünetük, akkor is csak enyhe, hanem az a potenciális veszély, hogy a háziállat vírushordozóvá válhat, és visszajuttathatja az emberi populációba a kórokozót” – mondta a szakértő.

Dorothee Bienzle, a kanadai Guelphi Egyetem kutatója és kollégái hasonlóképpen tanulmányozták a fertőzésen átesett emberek kutyáit és macskáit. 77 háztartás 48 macskáján és 54 kutyáján antitestvizsgálatot végeztek, a tulajdonosokat pedig kikérdezték arról, naponta mennyi időt töltenek az állatokkal, és milyen a kapcsolatuk velük. Arra is kitértek, volt-e beteg az állat abban az időszakban, amikor a tulajdonos koronavírusos volt, és hogy voltak-e tünetei.

Az emberrel élő állatokon kívül 75, menhelyen élő kutyát és macskát, illetve 75 kóbor macskát is megvizsgáltak. A gazdival élő macskák 67 százalékának és a kutyák 43 százalékának lett pozitív az antitesttesztje, ami azt jelzi, hogy átestek a fertőzésen. Ehhez képest a menhelyen élő kutyáknak és macskáknak csupán 9 százaléka, a kóbor macskáknak pedig 3 százaléka produkált pozitív tesztet.

A kutyák 20 százalékánál léptek fel tünetek, többnyire energiahiány és étvágytalanság formájában. Egyes állatoknál köhögés vagy hasmenés is jelentkezett, de a tünetek mind enyhék voltak, és gyorsan megszűntek. A macskák 27 százalékánál mutatkoztak tünetek, leggyakrabban orrfolyás és nehéz légzés gyötörte őket. Többnyire enyhe tüneteik voltak, csak három esetben súlyosak.

Az, hogy mennyi időt töltenek az emberek kutyájukkal, nem befolyásolta a fertőzés esélyét. Azok a macskák viszont, amelyek több időt vannak együtt gazdájukkal, nagyobb eséllyel fertőződnek meg, a gazdájuk ágyán alvó példányok pedig különösen veszélyeztetettek. A kutatók szerint a macskák biológiájából, vírusreceptoraik jellemzőiből következően fogékonyabbak a Covid-19-re, mint a kutyák, ráadásul hajlamosabbak gazdájuk arcához közel aludni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás