Hirdetés

Ezt most fejezzétek be, „légyszíves”, jól van?! –e barátságos szavakkal billentette arrébb a környezetvédelmi minisztérium „zöld totóját” töltögető, buksifejű szigetlakókat a biztonsági szolgálat egyik rettenthetetlen tagja, közvetlenül azelőtt, hogy Kóródi Mária zöldminiszter megkezdte volna sajtótájékoztatóját az óbudai Sziget Fesztiválon. A miniszter asszony ezután elfoglalta a zöldtotózók helyét, majd roppant közvetlen és laza stílusban bele is kezdett a tárcája támogatásával a fesztiválon útnak indult szelektív hulladékgyűjtési program sikereinek ismertetésébe.
Egyebek mellett beszámolt a már kitöltött „zöld totószelvényekből” nyert részeredményekről. Az előadott adatokból levonható, hogy jószerivel idejétmúlt kezdeményezés a jövő nemzedékek kormánybiztosi posztjának létrehozása, ugyanis a szóban forgó nemzedékek már ma olyan környezettudatosak, mint Illés Zoltán és a Greenpeace összes aktivistája együttvéve.
A választ adó szigetlakók (már akinek volt ideje kitölteni az ívet) elsöprő többsége ugyanis kiemelten fontosnak tartja a környezetvédelmet. Hetven százalékuk pedig azt válaszolta, hogy ha otthona környezetében is lenne szelektív hulladékgyűjtés, bizony nem lenne rest különválogatni a szemetet. A minisztertől azt is megtudtuk, hogy a fesztivál vendégei a hulladék felét szelektív gyűjtőedényekbe tették. Bár a helyszínen tapasztaltak ennek némiképp ellentmondanak (vélhetőleg éjszaka, kólagőzös állapotban nehéz megkülönböztetni a színes kukákat), továbbá a kérdőív reprezentatív mivoltát csorbítja, hogy a zöldtotózásnak helyt adó standot minden bizonnyal főként a környezetvédelem iránt eleve fogékony érdeklődők keresték fel, a kezdeményezés mindenképpen nemes.

Nem úgy, mint a Demszky Gábor felügyelete alá tartozó Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. eljárása. Ők ugyanis felbuzdulva a Sziget Kft. erőfeszítésein, a fesztivál óbudai bejáróját bástyázták körül a saját szelektív gyűjtőedényeikkel. Majd – a Magyar Nemzet szigorúan újságírói küldetést teljesítő munkatársainak szeme láttára – pénteken hajnali öt órakor szép sorjában be is borogatták azokat az rt. narancssárga kukásautójába. Színes, fehér üveg, flakon és banánhéj – úgy egybe, ahogy azt szeretett fővárosunkban már régóta szokás. Merthogy nem egyedi esetről van szó. A főpolgármester az előző tizenkét évben már többször ígéretet tett arra, hogy a számos vidéki nagyvárosban már sikeres szelektív hulladékgyűjtést Budapesten is bevezeti. A halovány kezdeményezéseknek azonban minduntalan az lett a vége, hogy egyre-másra érkeztek a lakossági bejelentések: amíg ők laposra taposnak, külön gyűjtenek és fáradoznak, az FKF Rt. szemérmetlenül összeönti a szemetet.
Amíg tehát Kóródi Mária néha nagyokat mond, párttársa, Demszky Gábor nagyokat is tenne. Mi, lakosok meg csak szelektálunk.
2002. augusztus 6.
Magyar Nemzet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás