A rovat kizárólagos támogatója

Tavaly 556 tonna lámpahulladékot gyűjtött össze, és hasznosított az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 568 új gyűjtőpontot nyitottak, így már 14500 ponton gyűjtik és veszik át a lámpahulladékot.
2020 január 27-én tette közzé a 2019-es évről szóló gyorsjelentését az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. A kiégett lámpákat, izzókat és fénycsöveket begyűjtő és újrahasznosító társaság 2019-ben 556 tonna hulladékot gyűjtött be és hasznosított, ez az értékesített lámpamennyiségnek a 65%-a. A hulladék hasznosítási ráta 86%-os, ami azt jelenti, hogy 476 tonna hasznos üveget és fémet forgattak vissza az ipari körforgásba.

A világítástechnikai ipar évente mintegy 930 tonna lámpát bocsát piacra. Az értékesített mennyiség 65%-a már LED-es lámpa, melyek energiatakarékosak, hosszú élettartamúak és nem tartalmaznak higanyt. Napjainkra 35%-a zsugorodott a hagyományos higany tartalmú energiatakarékos lámpák értékesítésének aránya.

Tarol a filament

A LED lámpa típusok között egyre nagyobb teret nyer az úgynevezett LED szálas lámpa, amelyet úgy terveztek, hogy mind esztétikai mind fényeloszlási szempontból a hagyományos izzólámpához hasonlítson és a fénykibocsátó diódák (LED) nagy hatékonyságával rendelkezzen. A fényt a LED- szálas lámpáknál a sorba kapcsolt apró diódákból állítják elő, amelyek hasonlítanak egy izzólámpa wolfram izzószáljára. Míg a főként műanyagból épített LED lámpák anyagának 20%-át tudják csak újrahasznosítani addig a LED szálas lámpák anyagának 85 %-a hasznosítható újra.

2019-ben a Társaság tovább erősítette a lámpahulladék begyűjtőhálózatát. 568 új gyűjtőpontot nyitottak, így már 14500 ponton gyűjtik és veszik át a lámpahulladékot. Együttműködő partnerük gyakorlatilag az ország összes kis és nagykereskedelmi egysége és a hulladékudvarok. Töretlenül támogatják az önkormányzatok elektromos és elektronikai hulladék és veszélyes hulladék begyűjtő akcióit. Ismeretterjesztő és edukációs  tevékenységük révén tovább javult a lámpahulladék begyűjtő rendszer ismertsége is.

Az Electro-Coord 2020-as céljai között szerepel 500 új gyűjtőpont létesítése, a keletkező hulladék 70%-nak a begyűjtése és az, hogy a begyűjtött hulladék mennyiség legalább 85%-os mértékben hasznosuljon. Céljuk olyan hatékony hulladék begyűjtési és hasznosítási rendszer kialakítása, amelynek a segítségével a képződő hulladék minél nagyobb arányát tudják begyűjteni és azt minél alacsonyabb költséggel feldolgozni. Tovább folytatják az ismeretterjesztő, ismertséget növelő kampányaikat is – írta a cég közleményében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás