A rovat kizárólagos támogatója

A Fidesz megszüntette a közmeghallgatást, helyette bevezette a közelhallgatás rendszerét. Itt a rendelet:  a háborús veszélyhelyzet miatt már az érintettek megjelenése sem szükséges a közmeghallgatásokon. Így nem is kell szembesülniük például az akkumulátorgyár miatt háborgó helyiek tiltakozásával.

Már nem szükséges az érintettek személyes megjelenése a közmeghallgatásokon – derül ki a tegnap este megjelent, az orosz-ukrán háború miatt bevezetett veszélyhelyzet idejére érvényes kormányrendeletből.

A rendelet – amelyet a hvg.hu szúrt ki – veszélyhelyzet idejére érvényes, csakhogy ürügynél aligha több, sokkal inkább ahhoz lehet köze, hogy korábban a gödi Samsung-gyár vagy éppen a debreceni akkumulátorgyár ügyében szervezett közmeghallgatásokon a felháborodott helyi lakosok rázúdították dühüket az illetékesekre és a gyár képviselőire.

Az eljáró hatóságnak a honlapján közzé kell tennie azokat az információkat – iratokat, kép- és hangfelvételeket, internetes hivatkozásokat –, amelyek az érintettek közmeghallgatásban való részvétele szempontjából lényegesek. A közmeghallgatás eredményessége érdekében más alkalmas eszközt – helyi műsorszóró szolgáltatást, interaktív kommunikációt lehetővé tevő információtechnikát, hirdetményi vagy közösségi felületeket – is igénybe vehet.

Az érkező észrevételeket szintén a honlapon kell közzétenni.

A rendelet az önkormányzatokra is érvényes, ennek értelmében a közmeghallgatás „a helyi lakosság, valamint a helyben érdekelt szervezetek képviselőinek személyes megjelenése nélkül is megtartható”. Ezenkívül a társasházak közgyűlésén „az érintett a jogait személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon”.

A rendelet mától hatályos a háborús veszélyhelyzet idejére, amelyet a jövő szerdán az Orbán-kormány minden valószínűség szerint meg fog hosszabbítani.
Via Népszava.


A Fidesz megszüntette a közmeghallgatást, helyette bevezette a közelhallgatás rendszerét

A Fidesz újabb szintet lépett feudális rendszerének felépítése terén. A vármegyék és az ispánok után most a magyar polgárok kaptak új elnevezést. Ezentúl a megfelelő titulusuk a jobbágy lesz, és ennek következtében már nem mondhatják el véleményüket sem, ha valamivel ellenérzésük van saját sorsukkal kapcsolatosan. 

A Magyar Közlöny április 27-i számában jelent meg az a kormányrendelet, mely szerint ezentúl a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül is megtartható. Ízlelgessük ennek az abszurditását: közmeghallgatás a köz nélkül.

Magyarországon a népnek eddig sem volt túl sok beleszólása a közügyekbe. A Fidesz a népszavazást gyakorlatilag betiltotta, de úgy látszik, már az is kellemetlenné vált az uraságnak, ha a magyar emberek közmeghallgatás keretében mondták el gondolataikat. 

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja mai sajtóközleményében nem csak felháborítónak ítéli meg a közelhallgatás intézményének bevezetését, de végtelenül gyávának is. A Fidesz már a látszatra sem ügyel, akkor is akkumulátorgyarmattá akarja zülleszteni Magyarországot, ha a magyar emberek erre egyértelműen nemet mondanak. Szégyen és gyalázat!

Nyitókép: A CATL akkumulátorgyárának építése ellen tüntetők Debrecenben 2023. február 4-én forrás: Kisbenedek Attila / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás