A rovat kizárólagos támogatója

Akár a legnagyobb magyarországi naperőmű lehet az évi max 20 megawatt beépített teljesítményű szolárpark, amely részben a Dunamenti Erőmű területén épülhet – közölte Lehőcz Balázs, a többségi tulajdonos MET Power és a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

Lehőcz Balázs a Százhalombattai Hírtükörnek elmondta, hogy folyamatosan keresik az olyan beruházási lehetőségeket, amelyek szinergiát biztosítanak az erőmű meglévő infrastruktúrájával. Ennek előkészítéseként közvéleménykutatást végeztek a városban, amelyből kiderült, hogy a városlakók többsége örülne egy új beruházásnak, főként, ha környezetbarát, innovatív és hozzáadott értéket biztosít a százhalombattaiaknak. A beruházási lehetőségről a városvezetést is tájékoztatták, az önkormányzat támogatta az elképzeléseket.

A tervezett beruházás előzetes engedélyeztetése után a MET-Csoport első szolárparkja – amely egyben pilot projekt a későbbi fejlesztésekhez – részben az erőmű üzemi területén, illetve az erőmű közeli területeken valósulhat meg. Jelenleg az engedélyezési folyamat zajlik, az engedélykérelmet remélhetőleg mielőbb be lehet nyújtani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. Ideális esetben a kivitelezés 2017. második-harmadik negyedévében indul, és a naperőmű 2018. elejére készülhet el. A létesítendő szolárpark működése szinte teljesen automatizált lesz.

1MW szolár-kapacitás =  1-1,5 millió euró

A beruházás költsége 1MW szolár-kapacitásonként 1-1,5 millió euró, amelyet a beruházó üzleti alapú finanszírozással kíván előteremteni. Az így létrejövő napelempark várható élettartama 20-25 év. A szolárparkban megtermelt villamosenergia meghatározó részét – az áram fizikájából eredően – Százhalombattán használják majd fel. A Százhalombattára tervezett, évi 14-20 MW teljesítményű szolárpark a legújabb technológiákra épül.
Az ország legnagyobb naperőműje létesülhet városunkban, a jelenleg listavezető mátrai és pécsi naperőművek mellett. Százhalombatta az új beruházással továbbléphet az energetikai fejlődés területén. Ezzel párhuzamosan a régi erőmű melletti területeket hosszú távon rendezik, így a városkép is javulhat a Százhalombattai Hírtükör szerint. 

SZÁMOLJUNK:  Ha 1,5 millió euróval számolunk megawattonként, akkor a Paks2  tervezett két blokkja (2400 MW teljesítménye)  3600 millió, azaz 3,6 milliárd euróba kerül. Az Orbán-kormány a putyini oroszországtól felvett gigahiteléért 21 éven át közel évi 300 milliárd Ft-ot, azaz nagyjából 6000 milliárd Ft-ot kell összedobniuk a magyar adófizetőknek. 
Ha a MET-Csoport bízik az üzleti alapú megtérülésben, akkor mi lesz a jóval drágább atomárammal?


Mi az a MET?

Járadékvadászat és a haveri kapitalizmus modelljei a magyar energiapiacon (2011-2015) – A magyar kormány és a MET – történet elemzése.  A korrupció terjedése Magyarországon nem új keletű. Azonban, amikor Orbán Viktor vezérletével 2010-ben a Fidesz kétharmadnál nagyobb parlamenti többséget szerzett, új helyzet állt elő. Azóta a magyar gazdaságtörténetben eddig még nem ismert módszerekkel utat nyitottak a szűk családi kört és haverokat kivételezett helyzetbe hozó kapitalizmusnak. Ennek egy esettanulmányát – a MET-csoport működésének hátterét – mutatták be október 26-án az Energiaklub által szervezett konferencián. 
Egy most elkészült kutatás az eddigieknél mélyebben, részletesebben és elméleti modellek segítségével vizsgálja a magyar kormány egy szabályozási döntésének hatását két piaci szereplőre: az állami tulajdonban lévő MVM Partner Zrt-re, és egy állami-magán tulajdonban lévő cégcsoportra (MET-csoport). Megjelenik a történetben Csányi és Hernádi is, és gyakorlatilag az összes korrupciós modellre példát kapunk ebben az egyetlen esettanulmányban.
 


Íme a legnagyobb hazai naperőművek

1.  Mátrai Erőmű területe

Átadták a legnagyobb hazai naperőművet

2015. október 14-én átadták Magyarország legnagyobb fotovoltaikus erőművét az Őzse-völgyi zagytározó sík felületén. A Mátra lábánál 6,5 milliárd forintos ráfordítással megépült erőmű 16 megawattos (MW) teljesítményű. A fejlesztéssel Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve jött létre, amely 72 480 darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll.
Várhatóan éves szinten kb. 25 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását.
 

 

 

 

2. Pécsi fotovoltaikus erőmű

Elkészült a pécsi fotovoltaikus erőmű

A második helyen az MVM Hungarowind Kft. által létesített pécsi napelempark áll, a maga 10 MW-os teljesítményével. A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, 10 hektáros területen.  A 2016. február 27-én átadott  több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatással megvalósult pécsi napelemes erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten.

Kapcsolódó anyagok:

Aszódi Attila szerint: nagy a nemzetközi érdeklődés a Paks II. iránt

Kína leállítja befejezetlen szénerőművei továbbépítését

A napelemes jövő kulcsa a perovszkit

A világ a megújuló energiaforrásokra szavazott!

Sóolvadékos naperőmű termeli az áramot Kínában

Paksnyi energiát fog 0-24 órában termelni a naperőmű – de nem nálunk

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás