Hirdetés

A természettudományos tantárgyaknál és az informatikában van a legkevesebb tanár. Rövid távon megoldást jelenthet a nyugdíjas tanárok munkája az iskolákban, de hosszú távon nem így kellene megoldani az oktatást – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A Szülői Hang 12 pontos szülői útmutatót készített a tanárhiány kezelésére.

Horváth az Inforádióban beszélt a pedagógusképzésben részt vevők alacsony számáról is:  az ELTE-re matematika–fizika szakra összesen hét embert vettek fel, Szegedre négyet.
“Lehetne folytatni ezeket a számokat nagyon sokáig. Alapvetően a természettudomány és az informatika van talán a legnehezebb helyzetben. Érzékelhető, hogy az iskolákban a 23-24 kötelező tanítási óra elkezdett felfele mozdulni 25-26-ra, tehát a maximális terhelésre, ami az oktatás minősége szempontjából nem a legszerencsésebb. Nem rózsás a helyzet” – mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Véleménye szerint enyhítheti a problémát, hogy ebben a tanítási évben a nyugdíjba vonuló vagy már nyugdíjas tanároknak már nem kell lemondaniuk a nyugdíjról, ha állami fenntartású intézményben közalkalmazottként vállalnak munkát. Szerinte ez egy “nagyon helyes döntés”, mert évek óta mondják, hogy ez igazságtalan, ugyanis más, nem állami fenntartású (pl. egyházi) intézményekben lehetett így dolgozni.

Ugyanakkor Horváth Péter nem gondolja, hogy rohamos mértékben jönnek majd vissza a nyugdíjas tanárok tanítani, de aki most nyugdíjba vonult, és van még ereje, azokra az új szabály miatt már sokkal jobban lehet számítani.


A Szülői Hang 12 pontos szülői útmutatót készített a tanárhiány kezelésére
Az idei tanévkezdés előtt szükségessé vált, hogy a szülők felkészüljenek a várható pedagógushiányra, ehhez készítettünk egy 12 pontos útmutatót
– így kezdődik a Szülői Hang hétfői közleménye.

A szülői szervezet szerint nincs könnyű és gyors megoldás, nincs csodaszer, „az elmúlt évtized hibás kormányzati döntései súlyos károkozáshoz vezettek a magyar közoktatásban, aminek gyermekeink az elszenvedői”. Mint írják, az idei tanévkezdésnél sok szülő kénytelen szembesülni a drámai mértékű pedagógushiánnyal, ráadásul a baj súlyosabb, mint korábban, mert sok pedagógus elvesztette a reményt, és elhagyta a pályát azután, hogy a kormányzat nem teljesítette a tavasszal végső elkeseredésükben sztrájkoló pedagógusok méltó munkabérre és elviselhető munkaterhelésre vonatkozó jogos követeléseit.

A szülői közösség útmutatója az alábbi pontokat tartalmazza:

  1. Építsünk aktív szülői közösségeket!
  2. Forduljunk személyesen a kormánypárti országgyűlési képviselőkhöz!
  3. Dokumentáljuk a pedagógushiányt az ombudsmannál!
  4. Engedjük el a pedagógushiány következtében nem reális elvárásokat gyermekünk felé!
  5. Támogassuk a pedagógusok tiltakozását!
  6. Tegyünk panaszt az intézményvezetőnél és a fenntartónál!
  7. Vegyük észre a pedagógushiányt, és tudatosítsuk szülőtársainkban is!
  8. Használjuk az elérhető tanulási segédeszközöket!
  9. Adjunk nyilvánosságot a problémának!
  10. Teremtsünk szorosabb kapcsolatot a pedagógusok és a szülők között!
  11. Fejlesszük gyermekünk önállóságát, tanítsuk meg a hatékony tanulás módszereire!
  12. Gondolkodjunk, keressük meg a problémák gyökerét, és gyakoroljuk a szolidaritást!

 


Kapcsolódó anekdota a Facebookról:

“Egy dél-afrikai egyetem bejáratánál olvashatóak a következő sorok:
Egy nép elpusztításához nem szükséges atombomba vagy nem szükségesek nagy hatótávolságú rakéták. Mindössze arra van szükség, hogy gyenge legyen az oktatás színvonala, és hogy szabadon csalhassanak a tanulók a vizsgákon.
Az ilyen módon orvossá avatott doktorok betegei meghalnak.
Az ilyen módon építészekké lett mérnökök építményei összedőlnek.
A pénz eltűnik az ilyen módon közgazdász vagy könyvelő diplomát kapók kezei között.
Nincs emberség az ilyen lelkészek szívében.
Az igazság meghal az ilyen ügyvédek és jogászok miatt.
Az oktatás lezüllesztése nem más, mint egy nemzet elpusztítása.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás