Hirdetés
Forrás: napi.hu

Múlt hét péntek óta csupán félgőzzel üzemel a paksi atomerőmű, miután a négy reaktorblokkból kettőt is teljes egészében ki kellett venni a hálózatra termelés alól. Az egyik blokk 2 hónapja áll nagyjavítás alatt, a másik – bár csak múlt péntek óta – de éppen aznap esett ki a termelésből, amikor ismét megdőlt az országos áramfogyasztási rekord.

Az elmúlt héten többször is fogyasztási rekordot döntött a magyar villamosenergia-fogyasztás, és erről, ahogy illik: részletesen beszámolt a rendszerirányító Mavir. A híradásokból az azonban kimaradt, hogy mindez éppen akkor történik meg, amikor a “2000 megawatton zsinórban termelő” paksi atomerőmű éppen megint nem áll a termelési helyet magaslatán.

Az egyik reaktor – az utóbbi években rendre rakoncátlankodó 2-es blokk (Paks2) – hovatovább két hónapja áll, és ahogyan az Pakson az ilyen eseteknek mostanában egyáltalán nem ritka szövődménye: a karbantartásról hiába állítják, hogy tervezett, a javítási munkálatok ezúttal sem tudtak az előre megadott, betervezett időpontra befejeződni. Jelenleg az a hivatalos ígéret – legalábbis ez böngészhető ki az Inside Information adatportál információiból, hogy a Paks2-es blokk december 15-én délután 13 órakor lesz újraindítható állapotban.

Az is innen, ebből a forrásból – nem pedig a cég, vagy a felügyeletét ellátó Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatásából –  tudható meg, hogy a problémák gépészeti eredetűek.  Ami ugyan szintén nem konkrét, de legalább az tudható belőle, hogy milyen területen (műfajban) zajlik a karbantartás. Meg az, hogy szigorúan véve, a reaktorral nincs gondjuk az operátoroknak, csupán az ott hasadó uránból felszabaduló energiát nem sikerül árammá alakítani, mert valamelyik gépészeti egységgel (ez rendszerint turbinaházi problémát takar, de előfordul alállomási hiba is) akadt valami komolyabb gond.

Részletes háttérelemzés a NAPI.hu-n >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás