A rovat kizárólagos támogatója

A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 31. Országos Találkozóját 2022 június 24-26 között Csongrádon szervezte a „pandás” WWF Magyarország. Mai podcastunk a pénteki megnyitón készült, ahol a természetvédelemért felelős államtitkár feltette a kérdést: Mit szeretnénk csinálni a jövőben? És rögtön válaszolt is rá Rácz András: “semmi egetrengetőt”.

Idén 31. alkalommal gyűltek össze a zöld civil szervezetek és a természetvédelem iránt érdeklődők a Zöld Civil Országos Találkozó keretein belül, ahol a közel 300 résztvevő – szakmai programokon és előadásokon, természetvédelmi témájú kerekasztal-beszélgetéseken, hasznos képzéseken, mozgalmas és interaktív élményprogramokon és még sok más, a természet- és környezetvédelem köré épülő eseményen vehetett részt. A találkozót ezúttal a panda logóról ismert WWF Magyarország szervezte Csongrádon június 24-26. között.

A tavalyi 30. találkozón Keszthelyen vállalta el a WWF Magyarország, hogy az idei OT-t Vásárosnaményban szervezi meg. Mivel közbejött az ukrán-orosz háború, így sok szempontból sem lett volna ideális ide hívni az ország különböző pontjairól a civileket. A központi téma a Tisza, aszály, és a vízgazdálkodás miatt sikerült egy másik Tiszaparti települést találniuk a szervezőknek, így esett a választás a Körös és a Tisza összefolyásánál fekvő Csongrádra.

Ahogyan a tavalyi keszthelyiről, úgy a mostani csongrádi találkozóról is több podcastban számolunk be.
Harmóniában a természettel, avagy hogyan tud csatlakozni minél több ember a zöld gondolathoz?
Nagy tavak, nagy kihívások. Mit tehetnek a zöld civilek a NER természetpusztításai ellen?
Szervusztok békák! Kellemes a melegvíz? Jó lubickolást!
Az „Üvegházhatásvadászat” és más „zöldségek” Keszthelyen

A mai első rész a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria dísztermében a június 24-i ünnepélyes megnyitón készült.

Elsőként Sipos Katalint, WWF Magyarország igazgatóját, majd Bedő Tamást, Csongrád polgármesterét, és Deák Józsefet, a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének vezetőját halljuk.
Ezt követően az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Rácz András tartott beszédet, melyből kiderült, hogy:

—  2022-ben lett egy önálló természetvédelmi államtitkárság benne 3 főosztály, 3 génmegőrzési intézet, (haszonállat Gödöllő, növényi diverzitás Tápiószele, és a hortobágyi génmegőrző)

—  A 10 nemzeti park igazgatóságnál 2010-ben 693-an dolgoztak, jelenleg 1372 munkatárssal működnek. Az akkori költségvetés 4,5 milliárdról mostanra 20 milliárdra nőtt. Kb.14000 db. őshonos fajtájú haszonállattal (pl. szürkemarha, bivaly, őstulok, cikta, racka, cigája) folyik a génmegőrzés és terület karbantartás.

—  A hazai ökoturizmus legnagyobb szegmense a természetvédelem, a 700 hazai ökoturisztikai létesítmény felét üzemeltetik a nemzeti parkok, ezekben 1,6 millió regisztrált látogató fordul meg tavaly.

—  Az elmúlt 7 éves fejlesztési periódusban 38 milliárd forintot kaptunk az Európai Uniótól. Ez kb. 100 projekt megvalósításához volt elég, amivel kb.100.000 ha. területen javult az élőhely minősége. A tervek szerint az elkövetkező ciklusban kb. 40 milliárd Ft. érkezhet, melynek a 2/3-ad részét fordítanák élőhely rekonstrukcióra.

—  Mit szeretnénk csinálni a jövőben?  A kérdésére mindjárt válaszolt is Rácz András. Semmi egetrengetőt – közölte a természetvédelemért felelős államtitkár. Ezalatt azt értette, hogy a természetvédelem eddig kialakult rendszerét finomhangolásokkal fejlesztik, a pénzügyi lehetőségek keretein belül.

Rácz András az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára. kép: Sarkadi Péter greenfo.

—  Rácz szerint Euróban egyedülálló hungarikum, hogy a nemzeti parkjaink működési területe az egész ország közigazgatási területét lefedi.

— folytatódik a tájegységi modell kialakítása a parkokban

— nemzeti parki és civil szervezetek együttműködésének fejlesztése

— a jól kommunikáló civilekre számít az államtitkárság

— Natura 2000 fenntartási tervek készítése

Eddig a pozitívumok. Azért, hogy nem ilyen rózsás a helyzet, azt a jelenlevő zöldek jobban érzékelik a lakosságnál. Erről is szólt az országos találkozó első napjának egyik kerekasztal beszélgetése, de az már egy következő podcastunk témája. Akit érdekel, iratkozzon fel kedvenc hangmegosztóján a greenfo csatornájára Elérhetőségek a cikk tetején.

villámárvíz Csongrád 2022 06 25 Levegő Munkacsoport

Csongrádon szombaton egy hatalmas vihart követő villámárvíz kísérte a Zöld Szervezetek Országos Találkozóját, miközben a Levegő Munkacsoport épp egy szekcióülést tartott az uniós támogatások hatékony, klímacélokat támogató felhasználásáról. Időjárásunkat egyre inkábba a szélsőségek jellemzik, mely a klímaváltozás egyik nyilvánvaló következménye. Közben úgy élünk és úgy fogyasztunk, mintha nem lenne holnap…

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás