A rovat kizárólagos támogatója

Energiahatékonyság: a fosszilis-függőség fő ellenszere és az önellátás hajtóereje. A fosszilis függés nemcsak környezeti ügy, ahogy erre az ukrajnai háború is kérlelhetetlenül rámutatott. Az Energiahatékonysági Világnap üzenete világos: az energiahatékonyság közös érdekünk.

Ezért a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) felhívja a figyelmet, hogy: 

– mind az uniós, mind a hazai szakpolitikákban erősebben kellene az energiahatékonyságra támaszkodni, célokat kitűzni;

– a közpénzeket nagyobb arányban kell energiatakarékossági beruházásokra, felújításokra fordítani

Ezzel csökkenthetjük a legjobban a fosszilis-függőséget és védekezhetünk a növekvő piaci energiaárak ellen.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) az EU orosz gázfüggősége ellen a 10 pont között említi, hogy az EU már idén 2 milliárd (2 bcm) köbméter fosszilis földgázt spórolhat, ha felgyorsítja az épületeit és ipari termelőket érintő energiahatékonysági fejlesztéseket.

“Hasonló mennyiséget spórolhatna Magyarország a hazai épületek megfelelő mélységű energiahatékonysági felújításával már középtávon: a hazai teljes éves földgázfogyasztás mintegy ötödét, 2 milliárd köbmétert.” – mondta Perneczky László, a Magyar Természetvédők Szövetsége energia programfelelőse.

Az “Energiahatékonyság az első” az Európai Unió, kiemelten az éghajlat- és energiapolitikája egyik alapelve. Az Európai Zöld Megállapodással és benne a klímasemlegesség 2050-es vállalásával összhangban a tagállamok (2020 végén) megállapodtak a 2030-as EU kibocsátáscsökkentési cél legalább 55%-ra emeléséről, de ehhez kell hangolni az energiahatékonysági célt is, ezért jelenleg is zajlik az EU Energiahatékonysági Irányelv (EED) felülvizsgálata, az “Irány az 55%!” EU-csomag keretében.

“A Klíma Akcióhálózattal együtt a MTVSZ is üdvözölte az EED jelentéstervezetben levő kötelező erejű uniós energiahatékonysági célszámot, ami a civilek által 2030-ra javasolt legalább 45%-os céltól kevéssel marad el. Ha a magyar kormány és képviselők számára valóban fontos a tartósan alacsony lakossági energiaszámla, akkor a közeljövő tanácsülésein és európai parlamenti találkozóin támogatniuk kell a javasolt ambiciózus célszámot, az energiamegtakarítási kötelezettségre vonatkozó követelményt és az épületfelújítási javaslatokat.” –  mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége energia és éghajlatvédelem programigazgatója.

“Energiahatékonyságra az EU minden eddiginél több uniós forrást nyújtana. Mégis a hazai uniósforrás-költési tervekben – Helyreállítási Terv és Operatív Programok – az épületek, különösen a lakóépületek energetikai felújítására szánt pénzek, eszközök nem elegendők. Jobb célzás szükséges az alacsony jövedelmű háztartásokra és a közepes jövedelmű háztartásokra (előbbieknek magas intenzitású támogatás, utóbbiaknak 30-40%-os hitel). Növeljék a pénzkereteket és segítsék a pályázókat annak érdekében, hogy évente legalább 100 ezer háztartás energetikai mélyfelújítása megtörténhessen, ezzel biztosítva számukra a tartósan alacsony energiaszámlát. Egyúttal teljesíthetjük a hazai éghajlatvédelmi vállalások zömét és felgyorsíthatjuk az enegiaátmenetet.”   foglalta össze Botár Alexa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek