A rovat kizárólagos támogatója

Henryk Kowalczyk lengyel környzetvédelmi miniszter tegnap elrendelte a Białowieża erdőben évek óta folytatott állami fakitermelés teljes leállítását, miután környezetvédők tiltakoztak ez ellen és végül az Európai Bíróság is úgy döntött, hogy törvénybe ütköző az erdőben a kormány tevékenysége.

A múlt havi bírósági ítélet szerint a fakitermelés szembemegy az Európai Unió környezetvédelmi irányelveivel. A döntés után Jarosław Kaczynski kormánya kötelezte magát az ítélet végrehajtására, amelyet most el is kezdtek, hiszen annak kihirdetése után minden nap, amikor a fakivágásokat folytatták, hozzávetőleg 31 millió forint büntetésbe került Varsónak.

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt előző környezetvédelmi minisztere, Jan Szyszko rendelte el az utolsó kelet-európai őserdő kiritkítását még 2016-ban, arra hivatkozva, hogy egy különleges, élősködő kéregbogár miatt van szükség a beavatkozásra.

Bialowieza -Európa utolsó őserdeje Bialowieza -Európa utolsó őserdeje
A képre kattintva galéria nyílik.

A nagy felháborodást keltő lépés mögött azonban környezetvédő aktivisták egyértelműen a lengyel kormányhoz közel álló faipari lobbi nyereségvágyát látták, és Szyszko azóta lemondásra is kényszerült az ügy miatt. via mérce.

 

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek