A rovat kizárólagos támogatója

Tisztább környezet, mobilitás, környezetpolitika, energiapolitika, légszennyezés, parkolás szigorítás, részvételi demokrácia és még sok egyéb terület, amiben dolgozott 2022-ben az idén 35 éves zöldszervezet.

¤   Örökre elhagyott bennünket Schnier Mária. Az év utolsó hónapjában vesztettük el emberileg és szakmailag is kiemelkedő munkatársunkat. 1990-ben lett önkéntese, később munkatársa a Levegő Munkacsoportnak. Több éven keresztül elnökhelyettes is volt. Még 84 évesen, élete utolsó napjáig is folytatta a környezet védelméért végzett magas színvonalú munkáját.

¤   Újabb jelentős kihívások elé állította az Ukrajna elleni orosz agresszió és az energiaválság a Levegő Munkacsoportot. Támogatóinkkal egyeztetve összpontosítottuk egyes projektjeink hangsúlyát ezekre a kihívásokra. Nemzetközi partnereinkkel karöltve, sürgettük a világ kormányait, hogy ne finanszírozzuk tovább az Ukrajna elleni háborút az orosz olaj- és gázimporttal.

¤   A sok ország civil szervezeteivel közösen vitt Tiszta Városok Kampány keretében is számtalan módon hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a kormányoknak, az önkormányzatoknak és az egyes embereknek egyaránt kötelességük a kőolajfogyasztás csökkentése, és arra is, hogy mit kell tenniük. Ilyen lehetőség például a városokban a 30 kilométer/óra sebességkorlátozás általánossá tétele, a kerékpározás ösztönzése (a télié is!), a teherbiciklik használatának elterjesztése, az autóforgalom korlátozása az iskolák környékén és a vasárnapi autómentes napok rendszeressé tétele.

¤   Elemeztük a 2021-2027. évi időszakra vonatkozó támogatások alapjául szolgáló Partnerségi Megállapodás tervezetét az uniós támogatásokat vizsgáló nemzetközi projekt keretében, és arra a megállapításra jutottunk, hogy az számos tekintetben nem felel meg az uniós jogszabályoknak. Megállapításainkat a témával kapcsolatos egyéb elemzéseinkkel együtt eljuttattuk az Európai Bizottságnak, az Európai Parlament több képviselőjének, valamint több nemzeti kormánynak, és mindezekről a helyekről elismerő visszajelzéseket kaptunk. Bizonyára mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy – úgy tűnik – jó irányba mozdulhat el az uniós pénzek felhasználása Magyarországon.

¤   Figyelemmel kísértük a hazai költségvetés és adórendszer változásait. Kimutattuk, hogy az üzemanyagárstop rendkívül hátrányos környezetvédelmi és szociális szempontból egyaránt.

¤   Továbbra is fokozott érdeklődés övezte a Levegő Munkacsoport kampányát a tisztább levegőért. Megállapítottuk, hogy Budapest és környéke levegőminőségi terve alkalmatlan a szennyezés csökkentésére. Közös kampányt indítottunk a Fővárosi Önkormányzattal, a Budapesti Közművekkel és a Humusz Szövetséggel, amelyben a hulladékégetés veszélyeire hívtuk fel a figyelmet. Másik négy ország civil szervezeteivel együtt levélben tájékoztattuk az Európai Bizottságot arról, hogy a méréseink bebizonyították: szennyezettebb lehet a levegő annál, mint gondoltuk, ugyanis a hivatalos levegőminőség-mérő állomások nem mérnek ott, ahol a legfontosabb lenne. Ősszel a Habitat for Humanity Magyarországgal és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületével közösen levelet küldtünk minden önkormányzatnak arról, hogy bár az energiaárak drasztikus emelkedése rendkívüli mértékben sújtja az egész lakosságot és fokozott légszennyezést eredményezhet, megfelelő intézkedésekkel jelentősen enyhíthetők a bajok.

Szegő Judit (Levegő Munkacsoport) a Magyar Tudományos Akadémia előtt a kormány erdőirtása elleni demonstráción . kép: Sarkadi Péter greenfo

¤   Sokat dolgoztunk Budapest közlekedésének környezetbarátabbá tételéért is. Gyorsan és alacsony költséggel megvalósítható intézkedéseket soroltunk fel a fővárosi közösségi gyűlés résztvevőinek. Konkrét javaslatokat juttattunk el a Fővárosi Önkormányzathoz a parkolásszabályozás szigorítására. Számos egyeztetésen szálltunk síkra a pesti alsó rakpart autómentesítéséért. Más civil szervezetekkel közösen kértük, hogy a felújítást követően ne nyissák meg az autóforgalomnak a Lánchidat.

¤   Környezeti Tanácsadó Irodánk 2022-ben több mint 830 esetben adott tanácsot a hozzá forduló lakosoknak.

¤   sajtóban több mint 500 alkalommal szerepeltünk.

Köszönjük a sok segítséget, támogatást, biztatást, ami lehetővé tette eredményes munkánkat, és azt, hogy 2023-ban is reményteljesen folytassuk tevékenységünket!

Kapcsolódó anyagok:

A Levegő Munkacsoport komoly változtatásokat javasolt a Fővárosi Közgyűlésnek

A finneknél a hideg nem akadálya a kerékpározásnak

Civil összefogás erdeink pusztítása ellen – csatlakozz te is!

December közepétől szabad a Lánchíd a buszok, a taxik és a kerékpárosok számára

Ez jelzi neked, hogy túl sokat költesz fűtésre

Ha így folytatódik, a betegség és a halál elől kell menekülnünk Magyarországról

Jogszabályi magyarázó a fakitermelés rendelethez

Magyarország a sereghajtók között az éghajlatvédelemben

Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát!

Orbán szénbányák újranyitásos ötlete is halva született

Parkot neveztek el Radó Dezsőről

Tiltakozzon a légszennyező égetés ellen

Továbbra is aggódhatunk az ország védett erdeiben folyó fakitermelések miatt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás