A rovat kizárólagos támogatója

Kaposváron sétáltam, amikor egy újságosbódéban megláttam az Élet és Irodalom legfrissebb számát. Gondoltam megveszem.

Sétálgatás közben olvasgattam. Már a Múzeum elé értem, amikor rájöttem, hogy bizony itt tennünk kell valamit. Nekünk, normális embereknek, akik nem bérért írnak, akik szeretjük a természetet, féltjük a saját és mindenki jövőjét, akik biológiai rendszerként tudjuk értelmezni a Földet, de képesek vagyunk belátni, hogy a természet erő nálunk izmosabbak és képesek vagyunk az orrunknál is tovább látni. Nekünk, akik az egyszerűség kedvéért nevezhetjük magunkat mondjuk zöldeknek is, lépnünk kell a lila veszedelemmel szemben.
 
Mi történt a Múzeum előtt? Vártam a Múzeum nyitását, amikor szembe jött velem Bauer (lila) Péter cikke. Kis híján el is taposott. Szerencsére gyorsabb voltam. Félreugrottam. Legszívesebben megkérdeztem volna: Mondja kedves Péter Ön már mindenhol lila? Ön ezt a cikket tényleg ide szánta? Nem a Ludas Matyiba? Tudtam, úgysem válaszol senki, így a sokk után, csak néztem magam elé. Megértettem, hogy valamit tennünk kell a sokszor (néha nem) rossz szándékú, teljesen dilettáns, magát lilán normálisnak, gondolkodni tudónak mondó szervezkedés ellen. Különben végünk van! Már úgy is ők próbálják irányítani a közvéleményt, már övék a média, ők írnak a lapokban, őket nézzük a dobozban, az ágyunkba már rég befeküdtek!
 
Amerikai lilák már előrébb járnak, hiszen éppen nyolc állam, pl. California, Connecticut, New York és több nagyváros, köztük New York indított pert a minap az ország öt nagy áramtermelő vállalata ellen, mert nem csökkentik a globális felmelegedésért felelős gázok kibocsátását megfelelő mértékben. Az államok főügyészei a manhattani szövetségi bíróságon kezdeményezték az eljárást. Hol vannak a mi liláink ettől? Úgy látszik az amerikaiak végre sokkal komolyabban veszik lilaságukat. Bár az alternatív energiák jelentős kutatási eredményeinek utána lehetne nézni a “7 nővér” (Esso, Shell, Tamoil ……; a 7-ből 5 USA állami tulajdonú) páncélszekrényeiben. Jól elvannak azok oda dugva.
 
A lila álarcot magukra vevő laikusok tovább akarnak mérgezni bennünket autópályáikkal, vissza nem váltható műanyagpalackos söreikkel, üdítőikkel, ásványvizeikkel, az őserdők irtásain legelő marhacsordákból készült hamburgereikkel, E betűs mérgekkel telerakott, de egészségesnek hirdetett ételeikkel. Fel akarják szántani a rétjeinket, kiirtani őshonos fákból álló erdeinket és félremagyarázott lila környezetvédelmi szemlélettel olyan tájidegen erdőket akarnak velünk telepíttetni, melyekben még a madár sem jár (akác, ecetfa, nemesített nyár). Persze erdőben ők még nem jártak, nem is tudják mi az. Azt hiszik, ha 100 fát elültetnek az már erdő. Laikusok, fogalmatlanok! Arra a kérdésre, hogy lesz-e élet, lesz-e még barlang ahova visszamehetünk amikor kimerülnek a fosszilis energiaforrások, nem tudnak válaszolni! Nekik a pénz az Isten! A pénznél csak egy fontosabb dolgot ismernek: a még több pénzt!
 
A lila ködbe burkolózók nem értik meg, hogy az egész világon vannak már olyan erők melyek nem hisznek a demagóg “az unokáinknak, dédunokáinknak” szlogenben. A lilák nem veszik észre, hogy mi vagyunk az unokák és a dédunokák! Amit lilaságukkal mindig sok-sok évtizedre ki akarnak tolni szlogenjükkel, hogy tovább garázdálkodhassanak, azt mi már nem hagyhatjuk, mert mi vagyunk azoknak a liláknak a leszármazottai, akik lecsapolták a mocsarainkat (most mi állíthatjuk helyre őket), akik tönkretették, beszennyezték a folyóinkat, akik megmérgezték a levegőnket, akik kiirtottak népeket, embereket, állatokat, növényeket, akik semmibe vették az Életet! A lilák nem értik, hogy a Zengő ügye nem csak növényekről, nem csak egy növényről szól. Annál sokkal többről, annál sokkal fontosabb dologról. Az erőről, azoknak az erejéről akik már megunták, hogy idegen országbeli, vagy budapesti lilák mondják meg nekik, hogy mi a jó. Megunták, hogy a lilák szemetüket hozzájuk vigyék, hogy az ő életterüket is tönkretegyék. Kedves lilák ott a Gellért-hegy, tessék azon lokátort építeni, tessék oda atomtemetőt vinni, hulladékégetőt építeni!
 
Sok lila, aki mások árnyékában, mások irányításával tud csak létezni bértollnoknak áll, a mindenkori hatalom kiszolgálójává válik. Olyan lesz mint a szélkakas. Ráadásul ezt főállásban is tudja végezni. Istenéért (pénz) bármit!
 
Az ügyek ügye mégis a 4-es metró esete. A dédapáknak talán tetszett volna nem centralizálni az országot és akkor nem lennének ilyen súlyos problémák (mondtam, hogy mi vagyunk a dédunokák)! Persze a lilák az ilyen Istenes (pénzes) beruházásokat úgy képzelik, hogy mondjuk 4-5 lila megmondja mi a jó, az érintett 10-100 ezrek meg befogják a szájukat és kussolnak. Persze ezzel sem érik be! Szemtelenül azt szeretnék, hogy a kussolás mellett, még tapsoljanak is nekik.
 
A lilák még azt is hiszik, hogy ha egy energia alternatív, akkor az rögtön környezetbarát is. Tévednek! Az alternatív energia lehet hasonlóan környezetszennyező, mint a fosszilis energia. Az Isten (pénz) mindenkit ennyire elhülyített? Ébresztő lilák!
 
Kedves lilák! Mikor szóltok, mintha dédapáinkat hallanánk. Ők is azt mondták amikor lecsapolták a Kis-Balatont, hogy 70-100 éves perspektívában gondolkodnak és majd milyen jó lesz a dédunokáknak. Tényleg jó lett. Amit akkor tönkretettek, most milliárdokért sem tudjuk helyreállítani!
 
A lila célkitűzések elfogadhatóak kisebb módosításokkal:
 
ésszerű jogi szabályozás: egyetértünk
dilettánsok kizárása: egyetértünk, ha a lilák lesznek az elsők, akiket kizárnak
kártalanítás: egyetértünk, de csak ha véletlenül nem pont mindig a lilák lesznek a kárvallottak (pedig ez valami csoda folytán így szokott eddig lenni)
energetikai előretekintés: egyetértünk
alternatív energiák támogatása: egyetértünk, ha azok nem környezetszennyezők
energiatakarékosság: egyetértünk
tömegközlekedés preferálása: egyetértünk, de csak akkor, ha a lilák utánanéznek és megtanulják, hogy az autópálya nem tömegközlekedés, még ha annyira szeretnék is
hulladék-újrafeldolgozás radikális növelése: egyetértünk, de csak a következő kiegészítéssel: a hulladéktermelés radikális csökkentése
károsanyag-kibocsátás csökkentése: egyetértünk
zöldterületek csökkentésének megállítása: egyetértünk
intenzív erdőtelepítések: egyetértünk, de csak őshonos fafajokkal történő telepítés esetében
 
Ezt a programot véletlenül nem egy oxigénhiányos (lilulófejű) zöld írta? 
 
A lilák még nem is alakultak szervezetté, máris identitászavaruk van. Azt hiszik, hogy ők a zöldek!  Bizonyára velem együtt ezt sokan nem értik. Utálják a zöldeket, mocskolják őket, de mégis zöldek szeretnének lenni! Ennyire jó ma zöldnek lenni Magyarországon?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás