Hirdetés

A klímaviszonyok átalakulásának a hatására negyedére csökkent az encephalitis vírusos megbetegedések száma, ugyanakkor átvették a helyét a Lyme-baktériumok. A Lyme ellen azonban nincs védőoltás, ezért fontos az innovatív védelem.

Néhány friss szám és adat a kullancsok és a kullancsok okozta fertőzések világából:

  – Az egy évvel ezelőtt prognosztizált Lyme-fertőzések növekvő száma sajnálatosan beigazolódott.
   – A kullancsok nagyjából 50%-a fertőző.
   – A fertőző kullancsok 95%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát, továbbá fontos tény, hogy a Lyme-betegek mintegy fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40%-a idegrendszeri és a többi csupán ízületi kórképeket alakít ki.
   – A Lyme-kór mára már népbetegség.

A Magyar Kullancsszövetség szezonnyitó sajtótájékoztatóján az említett adatok mellett az is kiderült, hogy a "kullancsoltás" gyakori félreértések tárgya, mert csupán a kullancs encephalitis vírusa ellen véd, a Lyme-kór és más betegségek ellen azonban már nem. A klímaviszonyok átalakulásának a hatására negyedére csökkent az encephalitis vírusos megbetegedések száma, ugyanakkor a kullancs enchephalitis helyét átvették a Lyme baktériumok.

A Lyme ellen azonban nincs védőoltás, ezért fontos az innovatív védelem. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta, hogy ahogy munkatársaival már 1994-ben jelezte, „a Lyme-kór népbetegség lett, mert a bejelentésének fegyelme fellazult, a valós betegszám a statisztikákhoz képest tizedes vesszőkkel van arrébb. Ezért fontos a prevenció, a szakszerű eltávolítás az egyetlen orvostechnikai eszközzel a kullancseltávolító kanállal, és rögtön teszteljék le Lyme-fertőzöttségre a már patikákban is beszerezhető kullancsteszttel.”(hvg.hu)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás