A rovat kizárólagos támogatója

Az őshonos állatokat pusztító házimacskák után most egy invazív békafaj, a foltos combú béka miatt figyelmeztetnek ausztrál kutatók. A Dél-Ausztráliában betolakodóként megjelent békafaj mindent megeszik, ami csak befér a szájába, ráadásul a meleget is jól tűri.

“Ez a béka egy féktelen zabagép, amely szinte mindent megeszik, ami belefér a szájába. Olyan, viszonylag nagyméretű, ragadozó békáról van szó, amely nem honos Ausztrália déli részén és nagy pusztítást képes végezni maga körül” – magyarázta Christine Taylor, a tanulmány egyik társszerzője.

A Dél-ausztráliai Egyetem tudósai szerint a foltos combú béka Nyugat-Ausztráliából vándorolt át a kontinens déli részére, ahol mostanra több mint ezer egyedre duzzadt a populációja.  Taylor szerint a helyi fajok fokozatos bekebelezése révén a békafaj hatással van az ökoszisztémára, ami megváltoztathatja vagy módosíthatja a helyi táplálékláncot. Az őshonos madarak, hüllők és emlősök alulmaradhatnak vele szemben az erőforrásokért folyó versenyben, ami felboríthatja a biológiai sokféleséget.

A kutatók mesterséges vizenyős területeken, városi környezetben és bozótosokban befogott 76 béka gyomortartalmát vizsgálták meg. Mindegyik példány gyomrában legkevesebb hat zsákmányállat maradványait azonosították, összesen 200 különböző fajból.

“A Litoria cyclorhyncha nyilvánvalóan nagyon mozgékony. Mostanra sikerült több mint kétezer kilométert megtennie és létrehoznia egy kolóniát” – mondta Gunnar Keppel, a tanulmány egy másik szerzője.

“Az, hogy ilyen jól tűri a sós környezetet és a meleget, azt eredményezheti, hogy tovább terjeszkedik, és ha nem fékezzük meg, akkor kelet felé veheti az irányt” – figyelmeztetett rá a kutató. (MTI)


Életveszélyesek az ausztrál macskák 
Mint azt korábban megírtuk, évi 297 millió őshonos állatot ölnek meg a városokban szabadon mászkáló házikedvencek. Kutatók szerint már egy kóborló macska is elég ahhoz, hogy bizonyos fajok hanyatlásnak induljanak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek