A rovat kizárólagos támogatója

Miért kevés etetőinknél a madár? Milyen évet zárt az MME? Mennyiben érinti a Covid járvány a munkájukat? Mit kell tudni 2021 év madaráról? Mai világunkból hiányzik a döntésökológia, de mi köze ennek nagy tavaink körbebetonozásához?  Aki válaszol: Orbán Zoltán, az MME szóvivője.

Közel fél éve indítottuk podcastunkat, melynek második epizódját Orbán Zoltán madárbarát bemutatókertjében vettük fel. Most ismét madarászkodunk vele (igaz csak telefonon) 2021 első adásában – mérleget vonva a Magyar Madártani, és Természetvédelmi Egyesület tavalyi évéről.

Orbán Zoltán és Sarkadi Péter podcast felvétele 2020 április

A beszélgetésben szó esik agrárterületeink madárállomány kríziséről: pl.2000 – 2010 között a hazai fecskeállomány 60 %-a eltűnt, az EU-s csatlakozásunk óta az agrárterületeink madárállománya 34 %-kal csökkent. (Nyugat-Európában ez a szám 60 %, de ott 50-60 év alatt tette tönkre az intenzív gazdálkodás a környezetet)  Öt év alatt közel negyedével csökkent a Magyarországon fészkelő fehér gólya állomány. Mindehhez hozzájárul az EU torz agrártámogatási rendszere, mely piactorzító, a környezetkárosításra ösztönöz.

Igaz rekordszámú madár volt a főszereplő, de a vírushelyzet miatt felemásra kényszerült az idei immár 20. Tatai Vadlúd Sokadalom, melynek újszerű lebonyolításáról is mesél a szóvivő. És ha már Tata, elkerülhetetlen, hogy ne essen szó a tópartra tervezett luxusszálloda építési tervéről, mely borzolja a természetszerető emberek kedélyeit.

Ehhez kapcsolódva szót ejtünk arról, hogy miért baj az, hogy a mai világunkból hiányzik a döntésökológia, és hogy az orbáni családi/baráti NER lovagok beépítik, körbebetonozzák a hazai nagy tavakat.

Természetesen Sarkadi Péter és Orbán Zoltán beszélgetésében szó esik a napokban kihirdetett 2021 év madaráról, a cigánycsukrók, melynek állományát a felére csökkentette a nagyüzemi hazai mezőgazdaság.

Emellett kiderül, hogy miért kevés a madár az etetőknél, és hogy a kistestű énekes madarak a legjobb időjósok, hiszen akár 1000 km távolságból is megérzik a hidegfrontot, és ilyenkor délebbre, a melegebb helyekre húzódnak a front elől.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek