A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Több százmillió forintra tehető az Ipoly Erdő Zrt. kára, ami a múlt heti ónos eső miatt érte a társaságot. Elsősorban a Magas-Börzsöny, a Nógrád megyei Diósjenő és a Pest megyei Kemence térségében keletkeztek károk. A jég megtörte a lombkoronákat, derékba törtek, illetve kidőltek a fák. Bár a magasabb régiókban továbbra is balesetveszélyes, ezért tilos a Pilisi Parkerdő erdeinek látogatása, a már megtisztított útvonalak és az alacsonyabb régiók a hétvégére megnyílnak a kirándulók előtt.

Az előzetes, óvatos becslések szerint is több százmillió forintos kárt okozott az Ipoly Erdő Zrt. erdeiben, tízezer hektáron a múlt heti ónos eső Nógrád és Pest megye határán a Magas-Börzsönyben – közölte Lengyel László, a társaság közönségkapcsolati vezetője. Lengyel László azt kérte a túrázóktól, hogy a Magas-Börzsönybe egyelőre ne induljanak. Elsősorban a Magas-Börzsöny, a Nógrád megyei Diósjenő és a Pest megyei Kemence térségében keletkeztek károk, a 400 méter fölötti térszinteken. A jég megtörte a lombkoronákat, derékba törtek, illetve kidőltek a fák. Korábban 1978-ban, 2001-ben és 2004-ben néztek szembe hasonló helyzettel, de a mostani ónos eső okozta a legnagyobb kárt.

Lengyel László tájékoztatása szerint mindenütt mérlegelni kell, hogy hol szükséges új erdő telepítése, hol lehet beavatkozással visszafordítani a folyamatot, ennek terveit most készítik elő. Több hétig fog tartani a közvetlen károk elhárítása, az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai most elsősorban a veszélyelhárításokon, az utak felszabadításán dolgoznak, illetve sok esetben azért kell gyorsan beavatkozni, hogy a jég és a törések okozta sebekben kialakuló gomba- és rovarfertőzések ne terjedhessenek el, és ne rontsák azoknak a fáknak a minőségét, amelyek jövő tavaszra még ki tudnak hajtani. A károsult fák nagy része már csak arra alkalmas, hogy energia- illetve tüzifa legyen.  A börzsönyi erdőkben most 12 fakitermelő vállalkozás és az Ipoly Erdő Zrt. mintegy harminc szakembere dolgozik folyamatosan.  Arra is kitért, hogy vannak technikák a hasonló károk elhárítására, amelyeket sikeresen alkalmaznak is, a mostani azonban más jellegű volt: nem elsősorban az ónos eső tapadt a faágakra, inkább jégkiválás történt a párából. Ezért az alacsonyabb  tengerszinti magasságú területeket – mint a Cserhát vagy a Karancs-Medves vidéke – kevésbé érintette. A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt. 64 ezer hektáron gazdálkodik, ebből 28-30 ezer hektárnyi terület a Börzsöny.
 


PILISI HELYZETKÉP

Bár a magasabb régiókban továbbra is balesetveszélyes, ezért tilos a Pilisi Parkerdő erdeinek látogatása, a már megtisztított útvonalak és az alacsonyabb régiók a hétvégére megnyílnak a kirándulók előtt.

Hétvégére megnyílnak a látogatók előtt a Pilisi Parkerdő azon turistaútjai, ahol az erdészek már végeztek az egy héttel ezelőtti jégtörést követő veszélymentesítéssel, illetve a nem károsodott és jól lehatárolható alsóbb régiók. A magasabban fekvő, a felsorolásban nem szereplő turistautak és térségek látogatása továbbra is balesetveszélyes, ezért tilos. A Pilisi Parkerdő Zrt. arra is felhívja a figyelmet, hogy a veszélymentesítés egyelőre az utak nyomvonalát érintette, így a turistautakat elhagyni, az erdő belsejét látogatni továbbra is veszélyes. Kérjük a látogatókat, hogy figyeljék az időjárás előrejelzést is, ugyanis egyes térségekben kialakuló újabb ónos eső, havazás vagy éppen erős szél ismét járhatatlanná teheti a turistautakat.
 

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén folyamatosan zajlik a veszélymentesítés és a kárfelmérés. A munka eredményeként megnyíló szakaszokról folyamatosan tájékoztatunk a www.parkerdo.hu oldalon és a természetjáró szervezetek honlapjain. Mintegy 300 kilométernyi jelzett turistaút és 200 kilométer erdei út megtisztítása szükséges. A már megtisztított útszakaszokon azonban mindenütt számítani kell a kárfelszámolást végző munkagépek közlekedésére. A kárfelmérésben nagy segítséget jelentett a rendőrség helikoptere, amellyel a még megközelíthetetlen helyeket is sikerült feltérképezni. Az így nyert adatok feldolgozása után várhatóan a jövő héten az eddiginél pontosabb kárbecslést tudnak készíteni a szakemberek.

 

 

A kedveltebb kirándulóhelyek közül látogatható a Budakeszi Vadaspark, a visegrádi Apátkúti-völgy, a Fellegvár környéke és a Mogyoró-hegy turistaútjai, szombaton megnyílnak a Gödöllői Arborétum útjai. A szentendrei Kő-hegyi Menedékház, valamint a Som-hegyi Turistaház és az esztergomi Vaskapu Menedékház fogadja a vendégeket. Lehet kirándulni a Lajos-forráshoz, onnan a Sikárosi-rét irányába járhatóak a turistautak, ugyanúgy, mint a Csobánka, Pilisszentkereszt, Pilisszentlélektől lefelé vezető turistaút szakaszok. A Budai-hegységben látogathatók a Csíki-hegyek, a Hűvösvölgy, a Mátyás-hegy és Róka-hegy valamint a Kamaraerdő turistaútjai. Szintén nyitottak a pesti oldali erdők (Halmi-erdő, Farkas-erdő, Páskomliget-erdő).

Továbbra sem látogathatóak a Pilisszentkereszt-Pilisszentlélek-Sikárosi-rét magasságtól Dobogókő irányába vezető jelzések, a Lajos-forrástól felfelé, illetve a Holdvilág-árokba vezető turistautak, a Pap-rét térsége. Nem látogatható a Szakó-nyereg – Dobogókő – Királykút – Prédikálószék – Vadálló-kövek – Rám-szakadék térség. A Budai-hegységben nem látogatható a Nagy-kopaszi Csergezán Pál-kilátó, a Hármashatár-hegy, Szépvölgy, Látó-hegy, Hárs-hegy,  Széchenyi-hegy és Irhás-árok turistaútjai. A kezelő Normafa Park tájékoztatása szerint a Normafánál ezen a hétvégén is zajlik a kármentesítés, hogy a téli szezonra minél nagyobb területet nyithassanak meg. A terület sajnos még mindig balesetveszélyes, ezért a saját biztonságuk, valamint a munkák zavartalansága érdekében kérünk mindenkit, hogy ne látogassák a térség sétaútjait.

Az egyes térségek, turistautak részletes, folyamatosan frissülő felsorolását a http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=sub_89 oldal tartalmazza.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek