Hirdetés

Bár egyelőre még csak szakértői szinten folynak az egyeztetések a gazdák földvásárlását célzó javaslatról, a Magosz már ősszel elindítaná a programot, amelynek részeként a ma még bérelt állami területek a helyben lakó mezőgazdasági termelők tulajdonába kerülnének. A tervezetet hamarosan a kormány elé terjeszti a gazdaszervezet-értesült a napigazdasag.hu.

Már idén ősszel elindulhat az a gazdák földvásárlását lehetővé program, amelynek részeként a földműveléssel foglalkozó, helyben lakó termelők a ma használt állami földterületeket bérlés helyett a tulajdonukba vennék – nyilatkozta a Napi Gazdasagnak Jakab István. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke szerint az erről szóló javaslatot hamarosan a kormány elé terjesztik. A részletekről annyit mondott; azt szeretnék elérni, hogy a Magyar Nemzeti Bank nagy sikerrel elindított növekedési hitelprogramjához hasonló konstrukciót dolgozzon ki a kormány a földvásárlás finanszírozási hátterének biztosítására. Jakab István szerint a 2,5 százalékos kamatszint mellett legalább húszéves futamidejű hitelprogramot tartanának célravezetőnek. Emellett szeretnék elérni, hogy a pénzintézetek a megvásárolt földet fedezetként vegyék számításba a hitelügyletnél. Jakab István szavai szerint ezt a konstrukciót az aktuális európai uniós előírások figyelembe vétele mellett kell kidolgozni úgy, hogy a kamattámogatott hitel ne minősüljön tiltott állami támogatásnak.

– Bár az állami földek értékesítését kérjük a kormánytól, ez a program semmiképp sem a termőterületek kiárusításáról szól. A gazdáknak tisztességes áron kell hozzájutniuk a földhöz, az egyes termelők közt pedig versenyhelyzetet szeretnénk teremteni – mondta a Magosz elnöke. Szavai szerint csak az a mezőgazdasági termelő juthatna így állami földterülethez, aki a ma hatályos földtörvény szigorú szabályainak megfelel. Az elővásárlási sorrendet pedig itt is megtartanák, vagyis a helyben lakók, a szomszéd földek tulajdonosai, a fiatal gazdák előnyt élveznének a vételi ajánlatok elbírálásánál. Azt is fontosnak tartja leszögezni a Magosz, hogy aki a program segítségével vásárol termőterületet, az vállalja, hogy húszéves elidegenítési tilalom vonatkozik a földre. – Bár az utóbbi napokban sokan azt hangoztatták, hogy a természetvédelmi területeket is kiárusítaná az állam, le kell szögezni, hogy mi egyetlen hektárnyi védett területre sem tartunk igényt. Azok a földek továbbra is állami kézben maradnának – jelezte.

Arra a kérdésre, hogy pontosan mekkora területre tartana igényt a hazai gazdatársadalom, nem kaptunk választ. Jakab István szerint többségében kisebb földrészletekről van szó. A legtöbb gazda tíz, húsz, esetleg harminc hektáron gazdálkodik, sőt olyan is van, aki csupán öthektárnyi területet bérel az államtól. 
 

false

 Jakab István a 2005-ös gazdatüntetésen. 
(Jakab jelenleg a FIDESZ parlamenti alelnöke)
Kép: Ács Sándorné

A Magosz azért sürgeti a gazdák földvásárlását, mert az Európai Bizottság két kötelezettségszegési eljárást is indított hazánk ellen a tavaly májusban életbe lépett új földforgalmi törvény miatt. Jakab István szerint az unió mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a hazai jogszabályt, az áruk szabad mozgása elvének keretében a termőföld is az árucikkek közt szerepeljen. Ez azonban a Magosz elnöke szerint elfogadhatatlan. – Ha az uniónak sikerül érvényesíteni akaratát, és tetszése szerint módosítani Európa legkonkrétabb és leghatározottabb földtörvényét, akkor már nem lesznek helyzetben a helyben gazdálkodók. Ezért kell még most cselekednünk, a földnek ahhoz kell kerülnie, akit megillet – emelte ki.
Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a gazdák földvásárlását célzó program egyelőre egy társadalmi-szakmai felvetés, amelynek megvalósítását hosszas egyeztetéseknek kell megelőzniük.

A Magosz földvásárlási javaslatát komoly ellenzéki támadás érte, a képviselők a föld kiárusításáról és arról beszéltek, hogy a kormány a baráti körének szeretné eladni a nemzeti vagyont. Erre az elnök úgy reagált: a szocialisták 25 éve azon dolgoznak, hogy a különböző gazdasági társaságoknak játsszák ki a földet, a Jobbik részéről viszont érthetetlennek tartja a támadást, hiszen az ellenzéki párt korábban szintén a magyar föld védelmében emelte fel hangját- írta a napigazdasag.hu.

 

Lemutyizott földek a klientúra kezébe kedvezményes állami hitellel

 

Lemutyizott földek a klientúra kezébe kedvezményes állami hitellel

Segítse földtulajdonhoz jutni a kormány azokat a gazdálkodókat, akik jelenleg bérelt földeket művelnek – javasolja a Magosz. A földvásárláshoz egy kedvezményes hitelprogramon keresztül vezethet az út, amelynek nyomán a magyar gazdák majdhogynem ingyen lehetnének birtokosok. A szocialisták óvnak a fideszes műkörmösöktől. Az Élőlánc Magyarországért nyílt levélben kongatja a vészharangot.

Dr. Ángyán József reagált Ács Sándorné tegnap megjelent, „Rabló hordaként" címen közreadott nyílt levelére. „Közös földvagyonunk spekuláns magánkezekbe juttatása a közösség ellen elkövetett tragikus merénylet, súlyos bűn” – írja.

Kapcsolódó anyagok:

Az állami földvagyon privatizációja nem közérdek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás