Hirdetés

Ezer milliárd forinttal támogatja a kormány a magyarországi akkumulátorgyárakat a G7 számításai szerint. Ez az óriási összeg azonban még nem is tartalmazza a villamosenergia-ellátásra nehezedő óriási többletterhelést.

a villamos energia átlagára várhatóan legalább fél százalékkal nő, emiatt pedig a vállalatok évi 12 milliárdos többletterhet kapnak.

A villamosenergia-hálózat akkugyárak miatti fejlesztése önmagában közel 200 milliárd forintba kerül, amit szintén az állam finanszíroz. Szükség is van arra, hogy a rendszer a rengeteg többletterhelést kezelni tudja, óriási mennyiségről van szó ugyanis a G7 számításai szerint a négy fejlesztés alatt álló akkumulátorgyár közel tizedével fogja megemelni a hazai villamosenergia-felhasználást.  Ebben pedig még nem is számolt a pár napja bejelentett Eve Power debreceni üzemének áramigényével.

A többletfogyasztást nem volt egyszerű kiszámolni, mert nem sok információ érhető el az ország legnagyobb beruházásairól, a környezetvédelmi engedélyekben is kínosan kerülték eddig az érdemi információk kiadását. A CATL debreceni gyárának engedélyében szerepel csak az évente gyártani tervezett akkumulátorkapacitás és a felhasználni kívánt villamosenergia mennyisége is. Ez alapján egy kilowattóra teljesítményű akkumulátor gyártásához 16 kilowattóra áramra van szükség.

A CATL gyárának engedélye ugyan 40 gigawattóra teljesítményről szól, de a kormány és a cég bejelentései szerint is 100 gigawattórára bővítenék. A kap megkereste az összes épülő hazai akkumulátorgyárat, így a debreceni CATL mellett a komáromi és iváncsai gyárat építő/bővítő SK Battery-t és a Samsung SDI-t is, de csak a kínai vállalattól kaptott választ.

A CATL-nél érdeklődésükre megerősítették, hogy a fenti adatok megfelelőek nagyságrendileg, de felhívták figyelmünket, hogy a gyártási folyamat során számos körülmény befolyásolja, hogy mekkora lesz végső soron az áramfelhasználás.

További részletek, grafikonok a G7 portál cikkében >>>

Nyitókép:  Orbán Viktor és Li Ko-csiang kínai kormányfő budapesti találkozója 2017-ben kép Vörös Szilárd

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás