A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az LMP szerint el kell utasítani a rákkeltő kockázatú glifozát növényvédő szer további használatát az Európai Unióban. A párt közleménye szerint az Orbán-kormány támogatja a szer alkalmazását.

A szer engedélyezéséről tegnap döntöttek volna a tagállamok képviselői. A döntés ugyan halasztásra került, de a magyar kormány továbbra is támogatta a szer használatát. Az LMP szerint még nem késő a kormánynak kimászni a vegyszergyártók zsebéből és a magyar emberek egészségét a gazdasági érdekek elé helyezni.

A glifozát a világ egészségügyi szervezet (WHO) alapján is potenciálisan rákkeltő, hozzájárul a daganatos és hormonrendszert károsító betegségek kialakulásához. Használata a vizek elszennyezése miatt erősíti a szermaradékos italok és élelmiszerek arányának gyarapodását. A kormány álláspontja mégis az, hogy nem kell kivonni a glifozát tartalmú növényvédő-szereket. Ezzel a GMO-k terjedését is segíti Európában, hiszen alapvetően a szer a genetikailag módosított glifozát-tűrő szaporítóanyagok növényvédelméhez nélkülözhetetlen.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány az állampolgárainak világos érdeke és a szakértők és civil szervezetek véleménye ellenére a kockázatos vegyszer használatát továbbra is támogatja.
Ezzel behódol a növényvédőszer-lobbinak – többek között a glifozát-tartalmú készítményeket gyártó Monsantonak  és a milliárdosok kezében lévő hazai óriásbirtokoknak. Az LMP szerint a profit soha nem előzheti meg az embert, ezért azt várja a magyar kormánytól, hogy az emberek egészségét tekintse az elsődlegesnek! Ráadásul semmi nem indokolja a glifozát használatát, mert az kiváltható biztonságosabb növényvédelmi módszerekkel.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás