A rovat kizárólagos támogatója

Évtizedek óta nem tapasztalt szmog mérhető Dél Angliában, ezzel a hírrel van tele a világsajtó, ám idehaza az idei évben ennek többszörösét is mérték. Putnok veri Londont és Párizst is.

Az angol Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium (DEFRA) közölte, hogy a minap a tízes légszennyezettségi skálán tízes, azaz legmagasabb szintet mértek Londonban. A fő gondot itt is, mint Magyarországon a szálló por jelenti. A legmagasabb mért érték 102 mikrogramm/köbméter volt Londonban, a kensingtoni mérőállomáson. A hír szerint több évtizede nem volt hasonló légszennyezettség Angliában.

A magyar helyzet sokkal rosszabb

Az angol szmoghelyzettel tele van a világsajtó, holott Magyarországon minden évben sokkal rosszabb a helyzet. Az elmúlt fűtési évben Debrecenben 247 mikrogramm/köbméter értéket mértek, szemben a londoni 102-vel, míg Nyíregyházán 187 volt a csúcskoncentráció. Az alig 8000 lakosú Putnokon február 1-én 146 mikrogramm/köbméter volt a PM10 napi átlagkoncentrációja. Miskolcon 115 mikrogram volt a tavalyi rekordérték, Szegeden pedig 102, éppen annyi, mint most Londonban – írja a legszennyezes.hu.
Budapesten is mértek a londoninál magasabb szennyezettséget. Pesthidegkúton 104, a többi külső kerületben „csak” 90 mikrogram volt a tavalyi csúcskoncentráció.

Egészségügyi hatások

Fontos hangsúlyozni, hogy a tavalyi magyar értékekben semmi különleges nincs, ezek rendszeresen, minden évben visszatérő helyzetek, szemben a mostani londoni szituációval, amire az MTI adatai szerint évtizedek óta nem volt példa. A londoni mentőszolgálat adatai szerint a tegnapi napon 14 százalékkal nőtt a riasztások száma, főként a légzőszervi és keringési betegségekben szenvedőket gyötörte meg a szmog. Sok iskolában a gyerekeket sem engedték ki a szabadba. Magyarországon alig hallani hasonló intézkedésről szmog idején.

Idehaza komoly gondok vannak

Míg a londoni szmog bejárja a világsajtót, idehaza még mindig akadozik a tájékoztatás. Az elmúlt tíz napban Debrecenben mértek 81 mikrogrammos PM10 koncentrációt, ami bőven eléri a legtöbb londoni állomáson mért értéket, de Nyíregyházán és Sopronban is határérték feletti légszennyezettséget mértek március utolsó napjaiban.  Jó lenne, ha nem megszoknánk a magyar szmogot, hanem megpróbálnánk ellene tenni, és jó lenne, ha Putnok nem a szmogban körözné le Londont.

Kapcsolódó anyagok:

Londoni csúcsszmog és új szegedi kutatások

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás