A rovat kizárólagos támogatója

A magyar társadalom elsöprő többsége egyetért abban, hogy a 2022-ben felálló kormánynak kiemelten kell foglalkoznia a klíma- és ökológiai válsággal, és támogatja az ehhez szükséges fontos környezetvédelmi intézkedések bevezetését. Ez derül ki a Greenpeace megrendelésére, a Policy Solutions és a Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A környezetvédő szervezet szerint a 2022-es választás mérföldkő az éghajlati biztonságunk és a természeti értékeink védelmében, a világ tudósainak egyöntetű véleménye alapján ugyanis 2030-ig van időnk az érdemi cselekvésre. A Greenpeace azt várja a választáson induló miniszterelnök-jelöltektől, hogy hozzák nyilvánosságra érdemi zöld programjukat és egy zöld miniszterelnök-jelölti vita keretében vitassák meg azt egymással.

„A magyar lakosság túlnyomó többsége zöld kormányt és zöld elköteleződésű miniszterelnök-jelöltet akar, és támogatja az olyan környezetvédelmi intézkedések bevezetését, amelyektől tisztább lenne a levegő, mindenki számára elérhető lenne a természettel összhangban termesztett, egészséges élelmiszer, csökkenne a műanyagszennyezés és a károsanyag-kibocsátás. A magyaroknak fontos továbbá, hogy védelmet kapjanak az ország tavai és nemzeti parkjai a természetkárosító állami és piaci beruházásoktól, a fosszilis energia kitermeléstől, valamint a biodiverzitást pusztító minden tevékenységtől, például védett erdeink gazdasági célú fakitermelésétől. Nagy a lakossági igény arra is, hogy a bankok csökkentsék a tevékenységük éghajlatra és élővilágra gyakorolt hatását” – kezdi Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse a zöld szervezet által rendelt közvélemény-kutatás ismertetését.

 

A Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen készített reprezentatív felmérést 2021. október 11-19. között, 1000 fő bevonásával.  A felmérésből kiderül, hogy a magyar lakosság csaknem kétharmada (73%) fontosnak tartja, hogy a 2022-ben felálló kormány kiemelten foglalkozzon a klímavédelemmel. A kérdésben politikai táborokon túlnyúló egyetértés uralkodik: a Fidesz-KDNP támogatóinak 77%-a, az ellenzéki együttműködést támogatók 73%-a tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak, hogy a következő ciklusban kormányzó politikai pártok kiemelt figyelmet szenteljenek a klímavédelmi kérdéseknek.

A Greenpeace arra is kíváncsi volt, mennyire támogatja a lakosság olyan konkrét környezetvédelmi intézkedéseknek a bevezetését, amelyek szükségesek ahhoz, hogy érdemben fel tudjuk venni a harcot a klíma- és ökológiai válsággal. A felmérésből kiderül, az intézkedéseket széleskörű társadalmi támogatás övezi, ami azt jelzi, hogy a környezet- és természetvédelem a pártpolitikán felülemelkedő össztársadalmi üggyé vált Magyarországon.

A felmérésben lekérdezett környezetvédelmi intézkedések közül a nagy tavak védelmének állami garanciája volt a legnépszerűbb. Ezt pártállástól függetlenül elsöprő többségben (91%) támogatták a válaszadók. A kutatás alapján a vizeink megtartása ugyancsak szinte az egész lakosság számára fontos (90%): tíz magyarból kilenc támogatja egy olyan országos vízgazdálkodási terv létrejöttét, amely védelmet tud nyújtani az aszályos időszakok ellen.

A kutatásból kiderül, hogy a magyarok csökkentenék az emberi egészségre és az élővilágra is veszélyt jelentő növényvédő szerek arányát és mindenki számára elérhetővé tennék az egészséges és természettel összhangban termelt élelmiszereket. A lakosság túlnyomó többsége (89%) támogatná az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek áfájának csökkentését a mostani 27%-ról 5%-ra, és 88%-a betiltaná a mezőgazdálkodásban használt káros vegyszereket, mint amilyen a glifozát, illetve a hormonrendszert károsító és méhgyilkos hatóanyagok.

A nemzeti parkjaink védelme szinte minden magyar szívügye. A lakosság 88%-a támogatja, hogy a nemzeti parkjainkban sürgősen szüntessenek meg minden olyan tevékenységet, ami károsan befolyásolhatja az élőhelyek, növény és állatfajok megóvását.

A legjobb energia a fel nem használt energia – ezzel a magyar lakosság is tisztában van. A felmérésből az derül ki, hogy hazánkban túlnyomó többségben vannak (87%) azok, akik szeretnék, hogy a magyar kormány nagymértékben, pénzügyileg ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását, hogy a lakások energiafelhasználása számottevően csökkenni tudjon.

A magyarok csaknem kilenctizede (87%) támogatja az újratölthető csomagolások arányának növelését, amely végre érdemben tudná csökkenteni – az újrahasznosításnál nagyobb mértékben – a hulladékhegyek keletkezését és az egyszer használatos csomagolások előállításával járó erőforrás-pazarlást.

Hatalmas az igény a társadalomban a szélerőművek újbóli engedélyezésére is (86%), csak úgy, mint a régi, szennyező járművek kivonására, amit a magyarok több mint négyötöde (81%) támogat.

A felmérésből kiderül továbbá az is, hogy a lakosság a kormánytól és a bankoktól is azt várja, hogy csökkentsék a pénzügyek éghajlatra és élővilágra gyakorolt káros hatását. A válaszadók 86%-a megtiltaná, hogy olyan beruházásokra lehessen állami támogatást adni vagy közbeszerzést kiírni, amelyek tovább fokozzák a klíma- és ökológiai válságot. Emellett a lakosság 83%-a kötelezné a bankokat arra, hogy nyilvánosságra hozzák és csökkentsék tevékenységük éghajlatra és az élővilágra gyakorolt negatív hatásait. A magyarok 87%-a pedig szeretné, ha elérhetőek lennének a fenntartható, klímabarát iparágak térnyerését támogató zöld kötvények, a fenntartható fejlődést segítő befektetési alapok, nyugdíjpénztári portfóliók.

A kutatásból kiderül az is, hogy a magyarok kétharmada támogatja azokat a fenntarthatóság irányába mutató törekvéseket, amelyek a műanyagszennyezés felszámolására, a tiszta energiára, valamint a tiszta közlekedésre való áttérést segítik elő.

A válaszadók 87%-a gondolja úgy, hogy az egyszer használatos műanyagok használata erőteljesen hozzájárul az ökológiai- és klímaválság súlyosbodásához, 84%-uk szerint pedig a szupermarket láncoknak több újrahasználható, újratölthető csomagolást kellene elérhetővé tenniük, hogy ezzel is csökkenjen az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok okozta környezetszennyezés. Hasonló arányban (82%) értettek egyet azzal az állítással is, miszerint Magyarországnak 2035-re a földgáz helyett már döntően a hazai megújuló energiaforrásokat (mint pl. a nap-, szél- és geotermális energia) kell használnia. Nem marad el sokkal emögött a tiszta közlekedés támogatása sem: 78% gondolja úgy, hogy a kormánynak a hazai tiszta közösségi közlekedés elterjedését kellene támogatnia, ahelyett, hogy a külföldi autógyáraknak ad támogatásokat és adókedvezményeket.

A Greenpeace bízik abban, hogy a közvélemény-kutatás eredményét minden párt és választáson induló politikus komolyan veszi, és a lakosság körében széleskörű konszenzust élvező környezetvédelmi intézkedéseket beépíti zöld programjába, hatalomra kerülése esetén pedig megvalósítja.

A Greenpeace továbbá azt várja a bankoktól, hogy a választások eredményétől függetlenül, a lakosság igényeire reagálva mihamarabb kezdjék meg az éghajlatot és az élővilágot károsító iparágaknak nyújtott finanszírozás leépítését, ezzel csökkentve a pénzügyi szektor környezeti hatását.

A közvélemény-kutatás eredményeit bemutató ábrák elérhetőek itt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás