Hirdetés

Ezrek eshetnek ki ártatlanul a szaldóelszámolásból egy váratlan kormányrendelet-módosítás miatt. A MANAP Iparági Egyesület a határidők hosszabbítását kéri a Kormánytól, hogy a jóhiszemű ügyfelek az Otthonfelújítási támogatással vásárolt napelemes rendszereikkel a szaldó elszámolásban maradhassanak.

A tavaly év végén meghirdetett akár 50%-os vissza nem térítendő támogatást nyújtó Otthonfelújítási támogatás eddig soha nem tapasztalt érdeklődési cunamit hozott a napelemes cégeknél. A kivitelező vállalkozásoknak nagyon rövid idő állt rendelkezésre az ügyféláradat szakszerű kiszolgálására. A felelősségteljesen gondolkodó cégek már az első negyedévben, többen már februárban lezárták azon ügyfelek megrendeléseinek elfogadását, akik úgy kívántak élni az 50%-os támogatással, hogy a szaldó elszámolásban maradhassanak. Egy váratlan Kormányrendelet módosítás mégis veszélyezteti a szaldóban maradását ezen ügyfelek jó részének is.

A szaldó elszámolásban a fogyasztó által betáplált energia mennyiségét egy-az-egyben levonják a fogyasztásából, míg a támogatást igénybe vevő beruházásoknál a június 30-i határidő után már csak „bruttó elszámolás” lehetséges, ahol a betáplált energia jelentősen kedvezőtlenebb módon kerül elszámolásra. Az 518/2020 (XI.25) Otthonfelújítási támogatásról szóló Kormányrendelethez 2021. február 7-én tájékoztató jelent meg az Államkincstár honlapján, aminek „u” pontja az alábbiak szerint határozta meg, hogy mikor nem alkalmazható már a szaldó elszámolás: „… a 2021 június 30-át követően megkötött villamosenergia-vásárlási szerződés másolata, valamint a villamosenergiakereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető…” Azaz a június 30-ig megkötött

villamosenergia-vásárlási szerződéssel rendelkezők a szaldó elszámolásban maradhatnak. A felelősségteljesen gondolkodó kivitelezők, ismerve a hálózati engedélyeseknél lefolytatott engedélyezési folyamat egyes lépéseinek hosszát, a megadott időpontig a saját kapacitásaiknak megfelelő mennyiségű ügyfelet vállaltak el úgy, hogy június 30-ig a nevezett szerződés megköttethessen. Fenti tájékoztató még 2021.04.22-én is elérhető a honlapon, némi ellentmondást fenntartva.

Az április 16-án megjelent 183/2021. Kormányrendelet A családok otthonteremtésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról a fent említett „u” pontot úgy módosítja, hogy 2021 június 30-ig nem csak a villamosenergia-vásárlási szerződést kell megkötni, hanem „az elosztó hálózati engedélyes nyilatkozata a napelemes rendszer üzembe helyezése időpontjára vonatkozóan…” is szükséges. Azaz az óracserének, vagy az óra átprogramozásának kell megtörténnie. Normál esetben a két státusz között 2-3 hét különbség van, viszont a jelenlegi felfokozott időszakban a normál telepítési kapacitás többszörösén dolgoznak a kivitelezők, amit várhatóan a hálózati engedélyesek is csak hosszabb átfutási időkkel tudnak csak lekövetni, így a két státusz közötti időbeli különbség 1 hónapnál is hosszabbra várható. Becslések szerint ez a módosítás sok ezer olyan leendő napelem tulajdonos családnak fogja a szaldó elszámolásból történő kiesését okozni, akik időben döntöttek a napelemes beruházás mellett, s akikkel a napelem kivitelező cégek is jóhiszeműen szerződtek, és vállaltak felelősséget a szaldó elszámolásban maradás melletti engedélyeztetésre és kivitelezésre.

Az eredeti határidőt is nehéz lett volna a tartani a napelemes világpiacon kialakult napelem hiány miatt, amit még tovább mélyített a Szuezi-csatornában történt baleset miatti napelem szállítmányok további késése, valamint a tartószerkezeteket érintő alumínium hiány miatti tartószerkezet hiány is. Ezen körülmények figyelembevétele mellett kérjük a Kormányt, hogy módosítsa újra április 16-ai Kormányrendeletét legalább a korábbi rendeletében meghatározott státuszra, vagy az áramszolgáltatói ügyintézési idők hosszabbodása miatt annál is kedvezőbbre, például a készrejelentés, vagy igénybejelentés időpontjára, ahogyan azt egy korábbi levelünkben javasoltuk.

Budapest, 2021. április 23.
A MANAP elnöksége


50 %-os állami támogatás napelemre: jól hangzik, de nem biztos hogy megéri

Csúcsra jár a háztartási méretű kisebb napelemes rendszerek telepítése Magyarországon. A kivitelező cégeket az utóbbi időben elözönlötték a megrendelések, sosem látott bonanza van a piacon, a cégeknek tulajdonképpen az okozza a legfőbb gondot, hogy a halomra beérkező megrendeléseket hogyan teljesítsék. A piaci helyzet és az államtól lehívható támogatási összeg megértéséhez fontos tisztában lenni a szaldó fogalmával és a hozzá kapcsolt határidőkkel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás