A rovat kizárólagos támogatója

Pécsen valamikor szerették. Bal kézfejét gyerekkorában egy gránát miatt elveszítette és férjével saját gyerekek helyett balesetben elhunyt barátaik két gyerekét nevelték. Szép emberi hozzáállás, szívet dobogtató. Ma az egyik akkori barátnője is csak éppen visszaköszön neki, de elfordítja az arcát, hogy oda ne jöjjön hozzá. Jót nem tudna mondani.
A barcsi Szili Katalin köztársasági elnök (is) szeretett volna lenni [MSzMP (1983-1989) → MSzP (1989-2010) → Szociális Unió (2010-2014) → Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (2013-2015) → KDNP (2023-)]. Akkor és most sem sikerült. Érzelmi fájdalmában (az álmaink szörnyen követelődzőek tudnak lenni) hajdanán egészen Orbánig (a legendás egyszemélyes többséghez) futott, akinek sleppjében ’díszgójjá’ válhatott, mielőtt átkeresztelkedett. Jött-ment akár az igazságosság korszelleme, a határontúliakért pezsgett, vagy amire megkérték. A szamovár mellé képzelt baloldalon hímezgetett képzeletében, a szélsőjobbra tolódott új pártjának csicskásaként. Jogászként (ott minden elképzelhető), tudományos minősítés nélkül a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban kuratóriumi tag lett. Nagyvonalúan lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról, hogy aztán miniszterelnöki főtanácsadóként folytassa. Megillette. A nemzeti vadölőképpen érdemeket szerzett Semjén embere már, s akkor nyilván Bayer-barát, hiszen mentora annak kései bérmapapuskája. Ma Áder János zöld bábszínházának is tagja. Jól használható politikusi matéria. Kifordítva is hordható. Elvei vegyülékenyek, környezetünkben könnyen eloszlók, színtelenek és szagtalanok.

Állampártból állampártba. A hajdani MSZMP-s Szili Katalin belép a KDNP-be kép: MTI

Szili Katalin: a Virtuális Erőmű Program példaértékű MTI, 2023. május 4. hirado.hu
„A Virtuális Erőmű Program (VEP) példaértékű, hozzájárul ahhoz, hogy az életünkbe egyre inkább beleillik a takarékosság [!], az erőforrások felelős használata – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a VEP örökös védnöke, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke az Országházban, a Virtuális Erőmű Program XIII. Díjátadó Gáláján” […]
– Nem vicc: » A Virtuális Erőmű Program főtámogatója a Szerencsejáték Zrt. « A VEP üzemeltetője a Magyar Innováció és Hatékonyság NKft. (8000 Székesfehérvár, Ányos Pál utca 3.): 2011-ben alakult; 9 főt foglalkoztat; főtevékenysége: 7219 egyéb természettudományi, műszaki kutatás, fejlesztés; adózás előtti eredmény (2021): 41 millió HUF; saját tőkéje 2021-ben 66,8 milliárd HUF [!]; tulajdonos: Negos Tanácsadó Kft. (tulajdonosa: InNow Tanácsadó Zrt. → tulajdonosa: Molnár Ferenc vezérigazgató) lásd még SinguLab Inkubátor Zrt., MAPAK Első Magyar Projekt Automatizációs Központ Zrt. és EMZBI Első Magyar Zöld Beruházási Integrátor Zrt.].

Szóval Szili örökös védnök (az Arc) egy MF által kezelt cégbirodalom fölött, amit ’virtuális erőműként’ kell elképzelni. »A VEP szakmai partnerségben működik az NFFT-vel, a KEH-el, a BM-el, ITM és a PM-el, valamint az EMMI-vel és a hazai megyei önkormányzati, megyei jogú városi és önkormányzati szövetségekkel – ill. a Fővárossal. Kiválósági programjának fővédnöke 2019 óta Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, védnöke pedig Dr. Szili Katalin az NFFT [Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács] tiszteletbeli elnöke. A VEP Tanácsadó Testületét [ha az az NFTT lenne] a hazai ipar [Pásztor Tamás és Parragh László lennének ilyenek?], felsőoktatás [ilyet a 34 szavazati jogú tag között egyet látok Sándorné Kriszt Éva Magyar Rektori Konferenciát képviseli, az MTA képviseletében van jelen Báldi András, Halmai Péter és Németh Tamás], a szakmapolitika [?] és szakmai [?] szövetségek releváns szereplőinek delegáltjai alkotják« – olvashatjuk a szerintem tényektől elrugaszkodó önméltatásban.
A Virtuális Erőmű Program (VEP) a köztársasági elnök által fővédnökölt és az Európai Bizottság által a legjobb három uniós energiahatékonysági program közé választott fenntarthatósági kezdeményezés, melynek célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain és projektjein keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. Az el nem használt és így egy fosszilis, szennyező erőműben meg nem termelt, tehát kiváltott energia egységekből egy ’virtuális erőmű’ épül, mely mára az ország 2. legnagyobb villamos erőművévé vált. Mintegy 9.000 vállalati, 350.000 diák, több száz önkormányzati, valamint intézményi és lakossági partnerével a VEP a legszélesebb körű nonprofit fenntarthatósági kezdeményezés Közép-Kelet Európában« – értsd: kincs, ami nincs. Hogy mutat vajon majd ez Akkuland kibontakozása után kedves Katika?

„Szili Katalin köszöntőjében szólt arról, hogy a program tizenhárom évvel ezelőtti indulásakor egyebek közt célul tűzték ki, hogy a Virtuális Erőmű legyen Paks után a második legnagyobb erőmű. Ez teljesült, hiszen a Virtuális Erőmű 2022 végére átlépte az 1.000 megawattot (MW), ezzel megerősítette második helyét Paks mögött az erőművi (sic!) rangsorban.”
– Hurrá, hurrá! Már, ugye virtuális értelemben. Ez afféle anti-megawatt. Mi lett volna, ha egyszer volt hol nem volt.

„Szili Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a világ [vö. bolygó] jelentős kihívásokkal néz szembe, a bolygó [vö. Föld] lakossága a következő generáció élhető környezetét használja el […]
– Van, aki szerint az Egyesült Államok lakossága 5%-a az egésznek, de a javak 30%-át fogyasztja. Vagyis a Föld lakossága nem egyformán tékozol, ha jól gondolom. Nálunk is mintha az túlzó fogyasztás a NER csókosaira, a könnyedén ide-oda röpködő nemzeti tőkésosztályra lenne jellemző. Ózd lakossága és társai köszönik elvannak. Villany leó’.

„Molnár Ferenc [nem Caramel], a Virtuális Erőmű Program jogtulajdonosa, a programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa és ügyvezetője kiemelte, az energiahatékonysági programot (sic!) a lakosság számára is elérhetővé kívánják tenni. A gálán mintegy 150 kiválósági elismerést adtak át önkormányzatoknak, mentoroknak, vállalatoknak, intézményeknek, szakmai szervezeteknek, szövetségeknek a programban elért teljesítményükért. Az idén először osztották ki a VEP nagykövete címet. A VEP nagykövete díjat kapta Arany-Jádi Enikő, a VEP háziasszonya, aki éveken keresztül szervezte a díjátadókat, és koordinálta a program eseményeit. A VEP nagykövete lett Áder János [!] volt köztársasági elnök, a program korábbi fővédnöke, aki számos helyen és eseményen mutatja be és tanítja ma is a VEP modelljét. Ezek közül kiemelkedik a 2019-es ENSz New York-i klímacsúcs, ahol ENSz jó gyakorlatként mutatta be a VEP-et a világ közvéleményének.”

– A feltupírozott Magyar Innováció és Hatékonyság NKft. közel 70 milliárd forintos saját tőkéjéből telik erre. Szóval épül Potyomkinfalván ez a virtuális erőmű, ami azért nem szolgálhat majd a CATL kínai gyárának semmivel, de majd ezt a Fudan budapesti kampuszán megvitatja következő politikusi generáció. A világ ámul, spórolásban kitűnőek vagyunk, közben esetleg kikapcsolják nálunk a villanyt, mert fizetésképtelenek vagyunk. A VEP persze ebből profitál, nem is kell bemutatnia nekünk a programját, amit eredményesen egészít ki a kormányjuttatás, amiből díjeső hullhat a ’szép kis házra és a családunkra’. Janink és Katicánk leleményes, fél-nehézsúlyú politikusok, Molnár úr pedig fiatal vállalkozó közgazdász.
Csak mi ülünk kissé rezignáltan a rakodópart alsó kövén és Attila versén merengünk. Az egyszer lesz libasült is eszünkbe juthat.

Kertész Ákos: Elrettentő példa – Szili Katalin karrierje  Kanadai Magyar Hírlap, 2015. április 30.„Sajnálom szegény Szili Katit. Egyszer föl fog ébredni. Rá fog döbbenni, hová jutott, és az fájdalmas eszmélés lesz; nem lesz képes többé a tükörbe nézni. Valamikor jó viszonyban voltunk. Akkortájt, amikor a Parlament elnöke volt, amikor a szocialisták Köztársasági elnöknek jelölték, amikor 2007-ben balról bírálta az MSzP hivatalos pártvonalát, amikor a szocialisták deviáns revizionistája volt… igen, ebben az időben még azt is el bírtam képzelni róla, hogy segíthet az MSzP-t megállítani: ne csússzon tovább jobbra, hogy megtisztuljon a korrupció mocskától, ezáltal a demokrácia, a Köztársaság is visszafordulhasson arról a végzetes útról, melyen a szakadék felé, a Fidesz 2010-es kétharmados győzelme felé rohant. Amikor 2009-ben Szili indult a pécsi időszakos polgármesteri választáson, segítettem is neki, az utolsó kampánynapon még Pécsre is elmentem […] Miután Szili Katalint a párt elnökjelölő kongresszusa köztársasági elnöknek jelölte, az SzDSz koalíciós partnerként megvétózta a szocialisták jelölését. A liberálisok egy évvel a választások előtt ilyen húzásra nem vetemednek, ha nem kapnak a koalíciós partnertől egy sokatmondó kacsintásnál lényegesen konkrétabb biztatást; meggyőződésem, hogy a titkos egyezmény máig megvan valahol, ha meg nem semmisítették. Pedig Szili Katalin, mint az aktuális jobbra húzó vezetés (és személyesen Gyurcsány) riválisa, a köztársasági elnöki székbe küldve lett volna a legsimábban semlegesíthető, de ehhez indulat helyett higgadt és profi politikusi mérlegelés kellett volna. Mindenesetre ennek a sumákolásnak köszönhetően kapta meg az ország akkor, amikor a szocialista-liberális koalíció lett volna esélyes köztársasági elnököt állítani, Sólyom Lászlót […] …Szilit is elvarázsolta a populizmus mákonya, ő is népszerűnek tűnő, de eleve teljesíthetetlen ígéretekkel akarja megszerettetni magát, maga mögé sorakoztatni és engedelmes hívővé tenni a szép, de csak az álmokban megvalósuló jövő kábítószerével hipnotizálható embereket. Most autonómiával kereskedik. Azzal érvel, hogy kell legyen néhány pont, néhány nemzeti minimum, ahol átléphető az ország kettéosztottsága, ahol megszüntethető gyűlölködés. Ez a szeretetteljes szöveg csöpög a könnyes giccstől […] …én megértem Szili Katit, annyi mellőzés után jól eshet a figyelem, az elismerés, jólesik együtt forogni a jelentős személyiségekkel, azokkal, akik számítanak, és jól esik érezni, hogy ő is újra egyike lett azoknak, akik számítanak, de sajnálom is szegényt, mert egyszer minden álom véget ér, az ébredés nagyon ijesztő lesz.”
*
Kertész Ákos 2022-ben halt meg Kanadában, ahol 2012-ben, mint politikai menekült kért menedékjogot. A 81 éves író szerint emigrációjának oka, hogy az Amerikai Népszavában megjelent publicisztikája miatt hecckampány és üldözés folyt ellene. A fővárosi közgyűlés Tarlós István vezetésével a Fidesz-KDNP és a Jobbik-frakció (elnök: a 2008-ban kilépett Kovács Dávid) szavazataival 2011-ben úgy döntött, visszavonja Kertész Ákostól a díszpolgári címet. A megelőző évek igen viharosak voltak ahhoz, hogy Kertész meneküljön.
Szili Katalin ma a KDNP tagja. És végül is miért lett volna ez másképpen?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás