Hirdetés

Nyolc medve volt a székelyföldi kukoricásban, egy meg is támadta a bringást. A férfi megijedt, elesett, nekidobta kerékpárját a medvének, de ez nem tántorította el az állatot.

Medve támadt egy férfira ma délután a székelyföldi Csíkkarcfalván. A sebesült azt mesélte: egy olyan kukoricatábla mellett bringázott el, amelyben – mint kiderült – nyolc medve tartózkodott. Ezek közül négy kirohant az útra, de három azonnal vissza is fordult. A férfi megijedt, elesett, és – állítása szerint – egy legalább 400 kilós barnamedve rontott rá. Az áldozat a kerékpárral próbált védekezni, ezt szembedobta az állattal, mindhiába – nem tudta visszatartani a medvét. Az áldozat felszíni karmolásokat szenvedett a combján, derekán és a fartáján, ezeket kezelték, és átszállították a férfit a fertőző osztályra. Az igazgató hozzátette, a páciensnek több napig a kórházban kell maradnia az ilyen esetekre előírt kezelésre. 

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke közölte: felvette a kapcsolatot az illetékes vadásztársasággal, és remélhetőleg már csütörtökön benyújtják a minisztériumba a medve kilövésére vonatkozó kérelmet. Borboly arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt évek tapasztalata szerint a kukoricatáblák környékén ősszel fokozódik a medveveszély. 

Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta immár tíz személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. 

Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztéiumi engedéllyel ki lehet lőni vagy át lehet telepíteni a veszélyes állatokat. A 2017-es állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Kapcsolódó anyagok:

Szelfitilalom: a medve nem játék!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás